Rusia avertizează Muntenegru: Aderarea la NATO ar reprezenta o nouă lovitură la adresa securității europene

23 Noi 2015 | scris de Veronica Micu
Rusia avertizează Muntenegru: Aderarea la NATO ar reprezenta o nouă lovitură la adresa securității europene

Alianța Nord-Atlantică ar putea lansa o invitație, săptămâna viitoare, Republicii Muntenegru să adere la NATO. Potrivit șefului departamentului pentru cooperarea cu Europa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Andrei Kelina, o astfel de decizie ar reprezenta un nou atac împotriva securității Europei. 

„În cazul în care se ia decizia de a invita Muntenegrul în NATO, aceasta ar reprezenta o nouă lovitură la adresa securității europene și totodată la adresa relațiilor dintre Rusia și NATO”, a avertizat diplomatul rus, potrivit Interfax, citată de Agrepres.

Kelin a recunoscut că diplomația rusă poartă discuții cu autoritățile muntenegrene pentru a le convinge de lipsa de oportunitate cu privire la aderarea la NATO.

Anterior, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atras atenția Rusiei să nu se amestece în relațiile dintre statul balcanic și Alianța Nord-Atlantică. „Dacă poate exista o consecință a amestecului rus, atunci aceasta nu poate fi decât o mai mare dorință din partea noastră de a invita Muntenegrul să devină membru cu drepturi depline al Alianței„, a spus Stoltenberg.

La rândul său, Rusia susține că țările occidentale, cu SUA în frunte, încearcă să oblige autoritățile de la Podgorica să adere la NATO în ciuda opoziției majorității populației. Un sondaj recent, citat de mass media occidentale, relevă totuși că 52% dintre muntenegreni sunt în favoarea aderării țării lor la organizație.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Externe

Ultima oră