România, reclamată la Curtea Europeană de Justiţie din cauza rablelor

29 Mai 2015
România, reclamată la Curtea Europeană de Justiţie din cauza rablelor
Comisia Europeană cheamă  România în instanță pentru netranspunerea Directivei privind vehiculele scoase din uz în legislaţia internă, scrie balkaninsight.com .

Comisia a anunţat joi că a intentat un proces împotriva României la Curtea Europeană de Justiţie din cauza netranspunerii acestei directive.Directiva privind vehiculele scoase din uz  prevede ca demontarea şi reciclarea acestora să se facă ecologic și să fie interzisă utilizarea anumitor substanțe periculoase în vehicule introduse pe piață după 1 iulie din 2003.

" Statele membre trebuia să adopte legile necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 22 august 2013 ... mai mult de un an și jumătate după expirarea termenului limită, directiva nu este încă transpusă în legislația națională " se arată într-un comunicat al CE, care explică decizia Comisiei de a intenta proces României la Curtea UE. 

Netranspunerea acestei directive a făcut obiectul unei interpelări la adresa Ministerului Mediului din partea deputatului PNL, Lucia Varga, fost ministru de resort. La această interpelare, adresată la mijlocul lunii februarie, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a răspuns că "pentru transpunerea Directivei 2013/2/2008 de modificare a anexei II la Directiva 2000/53/CE privind vehiculele scoase din uz a fost elaborat un proiect de hotărâre de guvern care este în avizare internă la nivelul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor". 

Fostul ministru al Mediului, Lucia Varga, a declarat pentru marius.tuca.ro că la momentul interpelării, netranspunerea directivei privind maşinile scoase din uz nu era singura acţiune, pe  mediu, întreprinsă de Comisia Europeană împotriva României, mai existând şi alte 28.  

"Directiva vizează reducerea poluării, luarea de măsuri confome normelor de mediu. Ministerul Mediului manifestă indiferenţă în onorarea obligaţiilor asumate de România prin aderarea la UE. Aceste directive nu sunt negociabile, iar prin neaplicarea lor, România riscă sancţiuni financiare foarte mari", a explicat Lucia Varga.

Alte stiri din Externe

Ultima oră