România, primul loc în Europa la ore muncite! Marea Britanie lider la ore suplimentare

21 Aug 2015
România, primul loc în Europa la ore muncite! Marea Britanie lider la ore suplimentare
Cel mai recent studiu al agenției europene Eurofound a scos la iveală că lider la ore suplimentare în Europa este Marea Britanie, unde un angajat lucrează în medie cu trei ore si jumătate mai mult decât numărul legal de ore stipulat pentru o săptămână. Pe locul secund se află Olanda cu trei ore, în timp ce Germania ocupă locul trei cu o medie de 2,6 ore suplimentare. Deși săptămâna legală de muncă este de 37,7 ore, în medie nemții lucrează 40,3 ore.

Chiar și cu orele suplimentare, aceste țări nu reușesc să depășească România. Cele 40,3 ore ale angajatului din Germania sunt depășite de numărul total de ore muncite din Portugalia (40,4), Luxemburg și Marea Britanie (40,9), în timp ce România este lider cu un număr total de 41 de ore muncite.

La polul opus, angajații din Finlanda și Franța petrec cel mai puțin timp la locul de muncă, 37,3 ore.

Conform datelor obținute de la Institul German pentru Cercetarea Profesiilor și a Pieței Muncii (IAB), numărul orelor suplimentare neplătite în Germania rămâne uriaș. Dacă în 2008 s-au înregistrat 1,2 miliarde de ore neachitate, numărul acestora a scazut în 2014 la 1,109 miliarde.

Raportat la nivel anual, în 2008 fiecare angajat din Germania a rămas în medie cu 33,5 ore neachitate, în timp ce în 2014 a fost vorba despre ”doar” 28,7 ore.

Președintele celui mai mare sindicat din Germania DGB, Reiner Hoffmann, solicită firmelor germane să înceteze exploatarea angajaților prin ore suplimentare și să angajeze mai mult personal.

“Acolo unde se prestează constant ore suplimentare, ar trebui create locuri de muncă noi. Doar așa vom avea certitudinea că un angajat poate lucra mai mult și va rămâne sănătos.

Suntem conștienți că în ultimii ani a crescut considerabil povara orelor suplimentare lucrate, în special la sfârșitul săptămânii, la care se adaugă și obligativitatea angajatului de a fi mereu la dispoziție angajatorului. Această povară duce la stres și îmbolnăvire”, a declarat Hoffmann, citat de nachrichten.de.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră