România are cel mai mare procent de tineri care folosesc TikTok pentru a se informa

15 Iun 2023
România are cel mai mare procent de tineri care folosesc TikTok pentru a se informa

Raportul ReutersInstitute din acest an vine pe fundalul unei crize globale a costului vieții, al unui război continuu în inima Europei și al unei instabilități climatice viitoare în întreaga lume.

Raportul se  uită la sursele pe care oamenii le folosesc pentru a se informa și la măsura în care diferitele grupuri consideră acest tip de informații ușor sau greu de înțeles.

Poate că cele mai izbitoare constatări din raportul din acest an se referă la natura în schimbare a rețelelor sociale, parțial caracterizată de scăderea angajamentului cu rețelele tradiționale precum Facebook și creșterea TikTok și a unei game de alte rețele de video. Cu toate acestea, în ciuda acestei fragmentări tot mai mari a canalelor și în ciuda dovezilor că neliniștea publicului cu privire la dezinformare și algoritmi este aproape de cote record, dependența de acești intermediari continuă să crească. Datele arată, mai clar ca niciodată, modul în care această schimbare este puternic influențată de obiceiurile celei mai tinere generații, care au crescut cu rețelele de socializare și în prezent acordă deseori mai multă atenție influențelor sau celebrităților decât o acordă jurnaliștilor, chiar și atunci când vine vorba de știri.

Iată un rezumat al unora dintre cele mai importante constatări din cercetarea din 2023.

Datele noastre arată cum diferitele șocuri din ultimii câțiva ani, inclusiv războiul din Ucraina și pandemia de coronavirus, au accelerat schimbările structurale către medii media mai digitale, mobile și dominate de platforme, cu implicații suplimentare pentru modelele și formatele de afaceri ale jurnalism.

Pe piețe, doar aproximativ o cincime dintre respondenți (22%) spun acum că preferă să-și înceapă informarea cu știri cu un site web sau o aplicație – aceasta este o scădere cu 10 puncte procentuale față de 2018. Grupurile mai tinere de pretutindeni arată o conexiune mai slabă cu site-urile și aplicațiile proprii ale mărcilor de știri preferând să acceseze știrile prin rute secundare, cum ar fi rețelele sociale, căutarea sau agregatoarele mobile.

Facebook rămâne una dintre cele mai utilizate rețele sociale în general, dar influența sa asupra jurnalismului este în scădere, pe măsură ce își mută atenția de la știri. De asemenea, se confruntă cu noi provocări din partea rețelelor consacrate, cum ar fi YouTube, și a rețelelor axate pe tineri, cum ar fi TikTok. Rețeaua de socializare deținută de chinezi ajunge la 44% dintre persoanele de 18-24 de ani de pe piețe și 20% pentru știri. Crește cel mai rapid în anumite părți din Asia-Pacific, Africa și America Latină. România are cel mai mare procent de tineri (16%) care își iau știrile de pe TikTok

Când vine vorba de știri, publicul afirmă că acordă mai multă atenție celebrităților, influencerilor și personalităților din rețelele de socializare decât jurnaliștilor din rețele precum TikTok, Instagram și Snapchat. Acest lucru contrastează puternic cu Facebook și Twitter, unde mass-media de știri și jurnaliștii sunt încă centrale în conversație.

O mare parte din public este sceptic cu privire la algoritmii folosiți pentru a selecta ceea ce văd prin motoarele de căutare, rețelele sociale și alte platforme. Mai puțin de o treime (30%) spun că a avea povești selectate personalizat pe baza consumului anterior este o modalitate bună de a obține știri. În ciuda acestui fapt, utilizatorii, în medie, preferă încă puțin știrile selectate în acest fel față de cele alese de editori sau jurnaliști (27%), ceea ce sugerează că îngrijorările legate de algoritmi fac parte dintr-o preocupare mai largă cu privire la știri și la modul în care acestea sunt selectate.

Încrederea în știri a scăzut, de-a lungul piețelor, cu încă 2% în ultimul an, inversând – în multe țări – câștigurile obținute în apogeul pandemiei de Coronavirus. În medie, patru din zece din eșantionul total (40%) spun că au încredere în majoritatea știrilor de cele mai multe ori. Finlanda rămâne țara cu cel mai ridicat nivel de încredere generală (69%), în timp ce Grecia (19%) are cel mai scăzut nivel, după un an caracterizat de argumente aprinse despre libertatea presei și independența presei. In Romania nivelul de încredere se situeaza la 32%

Consumul de mass-media tradiționale, cum ar fi televiziunea și presa scrisă, continuă să scadă pe majoritatea piețelor, consumul online și cel social ne-acoperind diferența. Datele noastre arată că consumatorii online accesează știri mai puțin frecvent decât în ​​trecut și devin, de asemenea, mai puțin interesați. În ciuda amenințărilor politice și economice cu care se confruntă mulți oameni, mai puțin de jumătate (48%) din eșantionul nostru agregat declară acum că sunt foarte sau extrem de interesați de știri, în scădere de la 63% în 2017.

Între timp, proporția consumatorilor de știri care spun că evită știrile, adesea sau uneori, rămâne aproape de maximele istorice, la 36% pe toate piețele. Constatăm că acest grup se împarte între (a) cei care încearcă să evite periodic toate sursele de știri și (b) cei care încearcă să restricționeze în mod specific utilizarea știrilor în anumite momente sau pentru anumite subiecte. Cei care evită știrile sunt mai susceptibili să spună că sunt interesați de jurnalismul pozitiv sau bazat pe soluții și mai puțin interesați de poveștile mari ale zilei.

Cu bugetele gospodăriilor sub presiune și o parte semnificativă a publicului mulțumit de știrile pe care le pot accesa gratuit, există semne că creșterea plăților online pentru știri s-ar putea stabili. În Statele Unite, Germania și Regatul Unit, aproximativ jumătate dintre non-abonați spun că nimic nu i-ar putea convinge să plătească pentru știri online, lipsa interesului sau valoarea percepută rămânând obstacole fundamentale.

În toate țările, majoritatea utilizatorilor online spun că încă preferă să citească știrile decât să le urmărească sau să le asculte. Textul oferă mai multă viteză și control în accesarea informațiilor. Consumul de știri video a crescut constant pe piețe, majoritatea conținutului video fiind acum accesat prin platforme terțe, cum ar fi YouTube și Facebook.

Podcasting-ul de știri continuă să rezoneze cu publicul educat și mai tânăr, dar rămâne o activitate minoritară în general. Aproximativ o treime (34%) accesează un podcast lunar, iar 12% accesează o emisiune legată de știri și de actualitate. Cercetările noastre arată că podcasturile de deep dive, inspirate de The Daily de la New York Times , împreună cu emisiunile extinse de chat, precum The Joe Rogan Experience, sunt cele mai consumate pe piețe. De asemenea, identificăm popularitatea în creștere a podcasurilor de știri bazate pe video sau hibride.

Schimbarea platformelor și implicațiile pentru editori
O întrebare pentru editorii de știri în ultimul deceniu sau mai mult a fost influența tot mai mare a platformelor tehnologice și a altor intermediari asupra modului în care știrile sunt accesate și monetizate. Deși căutarea și rețelele sociale joacă roluri diferite, accesul la știri a fost de ceva timp dominat de două companii gigantice: Google și Facebook (acum Meta), care la apogeul lor reprezentau puțin sub jumătate din traficul online către site-urile de știri. 1 Deși așa-numitul „duopol” rămâne extrem de important, raportul nostru din acest an arată cum această poziție a platformei devine puțin mai puțin concentrată pe multe piețe, cu mai mulți furnizori concurând. Popularitatea tot mai mare a audio și video digital aduce noi platforme

Exista diferențe substanțiale pe grupe de vârstă. În aproape toate cazurile, constatăm că utilizatorii mai tineri sunt mai puțin probabil să meargă direct la un site de știri sau o aplicație și să folosească rețelele sociale sau alți intermediari. Analizând acest lucru în continuare, constatăm că schimbările anuale pe care le vedem în direct vs. sociale par să fie determinate mai puțin de persoanele mai în vârstă care își schimbă comportamentele și mai mult de comportamentele emergente ale grupurilor mai tinere.

Această dependență redusă de accesul direct este oglindită de utilizarea sporită a rețelelor sociale pentru știri. În Regatul Unit, 41% dintre persoanele cu vârsta între 18 și 24 de ani spun că rețelele sociale sunt acum principala lor sursă de știri, în creștere față de 18% în 2015 (43% pe toate piețele). Aceste schimbări nu se limitează la acești așa-numiți „nativi sociali”, unii tineri mileniali manifestând o dependență crescută de platforme și rețelele sociale. Problemele cu care se confruntă editorii în atragerea publicului tânăr vor deveni mai dificile în timp.

Fragmentarea rețelelor sociale

Dependența de rețelele sociale poate fi în creștere, dar nu este neapărat de aceleași rețele vechi. Utilizarea Facebook pentru orice scop (57%) a scăzut cu 8 pp față de 2017. Instagram (+2 pp), TikTok (+3 pp) și Telegram (+5 pp) sunt singurele rețele care s-au dezvoltat în ultimul an, o mare parte din acestea provenind de la grupuri mai tinere.

Au existat schimbări mult mai dramatice în rețelele utilizate de publicul mai tânăr în ultimii câțiva ani. Interesul pentru Facebook a scăzut mult mai rapid pentru persoanele sub 25 de ani, atenția îndreptându-se mai întâi către Instagram și Snapchat, iar acum către TikTok. Controversata aplicație deținută de China a depășit Twitter și Snapchat cu acest grup și are acum o acoperire similară cu Facebook însuși. Alte rețele, cum ar fi Discord (15%) și Twitch (12%), sunt, de asemenea, mai utilizate pe scară largă de acest grup demografic.

În ceea ce privește utilizarea știrilor în special la toate vârstele, Facebook rămâne cea mai importantă rețea (agregată în 12 țări) cu 28%, dar acum este cu 14 puncte mai mică decât vârful din 2016 (42%). Facebook s-a îndepărtat de știri de ceva timp, reducând procentul de știri pe care oamenii le văd în feedul lor (3% conform ultimelor cifre ale companiei din martie 2023), 2, dar în ultimul an a scăzut și pe plăți către editori și alte scheme care sprijineau jurnalismul. Creșterea YouTube ca sursă de știri este adesea mai puțin observată, dar împreună cu creșterea TikTok demonstrează trecerea către rețele conduse de video.

Deși mediile pentru TikTok sunt relativ scăzute, utilizarea este mult mai mare în cazul grupurilor mai tinere și în unele țări din Asia-Pacific, America Latină și Africa. A jucat un rol în răspândirea atât a informațiilor, cât și a dezinformării în alegerile recente din Kenya 3  și Brazilia 4  și a crescut puternic în părți ale Europei de Est, unde conflictul ucrainean și-a sporit vizibilitatea.

Rolul știrilor și al jurnaliștilor în diferite rețele

Anul acesta am revenit la întrebările pe care le-am adresat prima dată în 2021 pentru a înțelege mai multe despre locurile în care publicul acordă atenție atunci când utilizează diferite rețele. Constatăm că, în timp ce jurnaliștii de masă conduc adesea conversații despre știri pe Twitter și Facebook, ei se luptă să atragă atenția în rețele mai noi precum Instagram, Snapchat și TikTok, unde personalitățile, influenceriii și oamenii obișnuiți sunt adesea mai proeminenti, chiar și atunci când vine la conversații despre știri.

Editorii nu au fost siguri dacă și cum să își adapteze povestirea la aceste noi platforme. După cum a arătat un raport recent al Institutului Reuters pe acest subiect (Newman 2022), aproximativ jumătate dintre editorii de top creează acum conținut pentru TikTok, chiar dacă alții se opresc din cauza preocupărilor legate de influența guvernului chinez – precum și de lipsa monetizării. Dar temerile legate de răspândirea necontrolată a dezinformării pe platformă și potențialul de conectare cu un public mai tânăr greu de atins, au convins unele organizații de știri să-și mizeze o prezență în ciuda riscurilor.

De asemenea, raportul a explorat pentru prima dată subiectele de știri care rezonează în diferite rețele. Din nou, găsim diferențe mari aici în ceea ce privește așteptările și interesele publicului.

Utilizatorii Twitter sunt mai susceptibili de a acorda atenție subiectelor de știri dificile, cum ar fi știrile politice și de afaceri decât utilizatorii altor rețele, în timp ce utilizatorii de TikTok, Instagram și Facebook sunt puțin mai predispuși să consume postări distractive (sau satira) care se referă la știri.

Este, de asemenea, izbitor să remarcăm ambivalența și, posibil, oboseala din cauza războiului din Ucraina în toate rețelele. În ciuda importanței subiectului, găsim niveluri mai scăzute de atenție în comparație cu știrile distractive, politicile naționale sau chiar știrile despre afaceri și economie. Nu este clar dacă acest lucru se referă la scăderea interesului în general, prejudecăți algoritmice sau o combinație a celor două.

Mergând mai departe în date, găsim diferențe interesante de țară și regionale. TikTok este folosit mult mai mult pentru știrile politice în Peru, unde a fost folosit de studenți pentru a organiza proteste politice, precum și în Kenya și Brazilia, decât în ​​Statele Unite, Canada sau Singapore.

Scepticism în creștere față de algoritmi când vine vorba de știri

Fluxul puternic de conținut personalizat al TikTok a reorientat atenția asupra modului în care algoritmii ne pot afecta media – în special pe cele care oferă „mai mult din ceea ce ați consumat în trecut”.

Constatăm că oamenii din multe țări sunt mai puțin mulțumiți de selecția conținutului atât din algoritmi, cât și din jurnaliști. Aceste schimbări nu sunt semnificative pe toate piețele, dar a existat o scădere mai mare a satisfacției în ceea ce privește algoritmii bazați pe conținut în rândul utilizatorilor mai tineri (care se bazează cel mai mult pe ei).

De-a lungul vârstelor, proporția care sunt de acord că știrile selectate algoritmic sunt o modalitate bună de a obține știri a scăzut comparativ cu 2016, în timp ce proporția celor care nu sunt de acord a rămas aproximativ aceeași, ceea ce înseamnă că mai mulți oameni selectează acum opțiunea de mijloc neutră. Acest lucru sugerează că, pentru unii oameni, o viziune în general pozitivă asupra selecției algoritmice de știri s-a mutat în timp spre ambivalență.

Motivele acestei schimbări nu sunt pe deplin clare. Din cercetările calitative de anul trecut știm că mulți tineri se simt copleșiți de natura negativă a știrilor din fluxurile lor de socializare. De asemenea, știm că impunerea fluxurilor algoritmice în loc de pur și simplu cronologie inversă a provocat neliniște în rândul unei secțiuni dintre cei mai mari utilizatori ai rețelelor sociale de pe Facebook și, mai recent, pe Twitter. În interviuri, respondenții își exprimă frecvent temerile că rețelele de socializare ar putea să-i împingă într-o bula, deși acest lucru ar putea fi legat de comentariile sporite despre aceste probleme la fel de mult ca experiența reală. Oricum, în datele din acest an, se vad niveluri ridicate de îngrijorare că știrile „prea personalizate” ar putea duce la pierderea unor informații importante sau la expunerea la mai puține puncte de vedere provocatoare (similar cu 2016).

În general, aceste date evidențiază nemulțumirea publicului general față de modul în care este selectat conținutul pentru ei – și poate o oportunitate pentru editori de a crea ceva mai bun. Multe organizații de știri explorează acum cum să-și îmbine raționamentul și valorile editoriale cu algoritmi într-un mod care să ofere conținut mai relevant, mai fiabil și mai valoros pentru consumatori.

Dezinformare 

Schimbările platformlor, inclusiv trecerea atenției către rețele noi, nu par să diminueze temerile publicului cu privire la dezinformare. Peste jumătate (56%) spun că își fac griji să identifice diferența dintre ceea ce este real și fals pe internet atunci când vine vorba de știri – cu 2% în creștere față de anul trecut. Cei care spun că folosesc în principal rețelele sociale ca sursă de știri sunt mult mai îngrijorați (64%) decât oamenii care nu le folosesc deloc (50%), în timp ce multe țări cu cele mai înalte niveluri de îngrijorare tind să aibă, de asemenea, niveluri ridicate a utilizării știrilor din rețelele sociale. Acest lucru nu înseamnă că utilizarea rețelelor sociale cauzează dezinformarea, dar problemele documentate pe aceste platforme și expunerea mai mare la o gamă mai largă de surse par să aibă un impact asupra modului în care oamenii se simt încrezători în informațiile pe care le întâlnesc.

Declinul economic și rolul mass-media

Criza economică actuală, care a adus o inflație rampantă, nesiguranța locului de muncă și niveluri în creștere ale sărăciei, a afectat marea majoritate. Pe piețe, trei sferturi (77%) dintre oameni spun că au fost afectați foarte mult sau oarecum de criza costului vieții, doar o cincime (20%) spunând că au fost în mare parte neafectați. Datele noastre arată că peste jumătate (52%) apelează la mass-media de masă sau la surse specializate pentru informații despre finanțele personale și/sau economie, personalitățile și creatorii din rețelele sociale (12%) jucând un rol relativ minor. Acest lucru consolidează datele anterioare care arată că media tradițională joacă un rol mai important atunci când vremurile devin grele.

Dar, ca și în cazul altor subiecte media pe care le-am explorat în trecut, constatăm că grupurile mai tinere sunt mult mai probabil să se bazeze pe rețelele de socializare și pe influenți, în comparație cu persoanele de peste 55 de ani. Este mai puțin probabil ca aceștia să acorde atenție presei mainstream pe subiecte financiare. Familia și prietenii sunt, de asemenea, văzuți ca o sursă cheie de informații de către tineri și bătrâni.

În unele țări, experții în finanțe personale care își conduc adesea propriile site-uri web sau canale își construiesc urmăritori semnificativi. În Marea Britanie, de exemplu, fondatorul moneysavingexpert.com, Martin Lewis, a devenit un nume cunoscut – oferind sfaturi practice despre cum să faceți bani mai departe, precum și făcând lobby la guvern pentru schimbări de politică. Dar este important de remarcat faptul că, ca urmare a personalității sale captivante, el a fost însărcinat să prezinte emisiuni mainstream la televiziune și radio, precum și propriile podcasturi și buletine informative. Imaginile următoare evidențiază unii dintre ceilalți experți independenți (în principal bărbați) care și-au creat o urmărire personală pe canale, inclusiv pe rețelele sociale.

Interesul pentru știri continuă să scadă, alimentând dezlegarea și evitarea selectivă a știrilor
Spre deosebire de pandemia de COVID-19, nici criza costului vieții, nici războiul în curs din Ucraina nu au dus la o creștere susținută a consumului de știri. Într-un grup mare de țări, datele sondajului nostru arată o scădere a consumului săptămânal în diferite surse de știri în ultimul an și un interes mai scăzut pentru știri în general. Interesul auto-declarat pentru știri este mai scăzut în rândul femeilor și al tinerilor, scăderile adesea cele mai mari în țările caracterizate de un nivel ridicat de polarizare politică. Unele piețe, cu mass-media stabilă, bine finanțată și încredere ridicată în instituții, cum ar fi Finlanda și Țările de Jos, par să fi depășit în mare măsură tendința, în timp ce piețele anterior stabile, cum ar fi Austria și Germania, încep să fie afectate.

Aceste scăderi ale interesului pentru știri se reflectă în consumul mai scăzut de surse media tradiționale și online în majoritatea cazurilor. Proporția care spun că nu a consumat nicio știre în ultima săptămână din surse tradiționale sau online (TV, radio, presa scrisă, online sau social media) a crescut din nou în acest an în toate țările. Cea mai mare proporție de utilizatori „deconectați” se găsește în Japonia (17%), Statele Unite ale Americii (12%), Germania și Marea Britanie (9% fiecare). Dar, în țări precum Finlanda (2%), o proporție mult mai mică sunt dezactivate.

Abordarea evitării selective a știrilor

Datele noastre au provocat multe dezbateri cu privire la natura precisă a evitării știrilor și anul acesta am explorat acest lucru în continuare, precum și ce se poate face pentru a o aborda. În datele din acest an găsim niveluri ridicate în continuare de evitare selectivă (oameni care spun că o fac în mod activ uneori sau des), cu rata generală la 36%, cu 7 puncte procentuale peste cifra din 2017, dar cu două puncte mai mică decât anul trecut. A scăzut în Marea Britanie și Brazilia, dar a crescut în alte țări, cum ar fi Grecia, Bulgaria și Polonia.

Anul acesta, pentru prima dată, am întrebat despre diferitele moduri prin care oamenii evită știrile și am constatat că aproximativ jumătate dintre cei care evită (53%) încearcă să facă acest lucru într-un mod amplu sau periodic - de exemplu, dezactivând radio când au apărut știrile sau derulând peste știri în rețelele sociale. Acest grup include mulți oameni mai tineri și cei cu niveluri de educație mai scăzute.

Un al doilea grup tinde să evite știrile prin acțiuni mai specifice . Acest lucru poate implica verificarea știrilor mai rar (52% dintre cei care evită), de exemplu prin dezactivarea notificărilor de pe telefonul mobil sau neverificarea știrilor la sfârșitul nopții, sau prin evitarea anumitor subiecte de știri (32% dintre cei care evită), cum ar fi războiul din Ucraina sau știri despre politica națională.
Este posibil ca datele noastre să nu sugereze o lipsă de interes față de Ucraina din partea țărilor din apropiere, ci mai degrabă o dorință de a gestiona timpul sau de a proteja sănătatea mintală de ororile reale ale războiului. De asemenea, este posibil ca consumatorii din aceste țări să se considere deja suficient de bine informați despre Ucraina, cu o acoperire extinsă și detaliată pe toate canalele, inclusiv prin intermediul rețelelor sociale.

Dezbaterile politice acerbe sunt un alt factor cheie care provoacă evitarea

Comparând Finlanda cu o țară polarizată politic, cum ar fi Statele Unite (vezi graficul următor), care este mai puțin afectată de război, găsim un model foarte diferit de evitare a subiectelor. În Statele Unite, constatăm că consumatorii sunt mai susceptibili de a evita subiecte precum politica națională și justiția socială, unde dezbaterile pe teme precum genul, sexualitatea și rasa au devenit extrem de politizate. În schimb, există foarte puțină evitare activă a știrilor locale în oricare dintre țări.

Politica americană este destul de toxică în aceste zile. Uneori constat că trebuie să mă deconectez de poveștile care doar mă enervează.
F, 61 de ani, Statele Unite

Pentru unii oameni, dezbaterile politice acerbe și dezbinate sunt un motiv pentru a opri complet știrile, dar pentru unii partizani politici, evitarea înseamnă adesea blocarea perspectivelor pe care nu doriți să le auziți. Când împărțim evitarea bazată pe subiecte în funcție de orientarea politică, constatăm că cei din dreapta în Statele Unite au de cinci ori mai multe șanse să evite în mod activ știrile despre schimbările climatice decât cei din stânga și de trei ori mai multe șanse să evite știrile despre probleme de justiție socială, cum ar fi ca gen și rasă. Cei din stânga au mai multe șanse decât cei din dreapta să evite știrile despre criminalitate sau afaceri și finanțe.

Abordarea evitării știrilor

Dovezile că unii oameni se îndepărtează de subiecte importante de știri, cum ar fi războiul din Ucraina, politica națională și chiar schimbările climatice sunt extrem de provocatoare pentru industria de știri și pentru cei care cred că mass-media au un rol esențial în informarea publicului ca parte. a unei democrații sănătoase.

Multe organizații de știri caută să abordeze atât evitarea periodică , cât și specifică într-o varietate de moduri. Unii caută să facă știrile mai accesibile pentru grupurile greu accesibile, extinzând agenda de știri, comandând știri mai inspirate sau pozitive sau îmbrățișând jurnalismul constructiv sau de soluții care să ofere oamenilor un sentiment de speranță sau de acțiune personală. În sondajul nostru din acest an, am întrebat respondenții despre interesul lor față de aceste abordări diferite.

Concluzii

Datele sugerează că schimbările semnificative în comportamentul publicului, determinate de persoanele demografice mai tinere, sunt susceptibile de a interveni, inclusiv o preferință pentru formate de știri mai accesibile, informale și distractive, adesea furnizate de influenceri mai degrabă decât de jurnaliști și consumate pe platforme precum YouTube, Instagram și TikTok. Formatele vizuale și audio nu vor înlocui textul online, dar acestea vor deveni o parte mai importantă a mixului în următorul deceniu. Dar, în toate formatele, vedem în continuare confortul și puterea de agregare a platformelor depășind accesul direct,

Având o abundență de canale și opțiuni acum disponibile pentru consumatori, poate nu este surprinzător faptul că descoperim că consumatorii de știri sunt din ce în ce mai copleșiți și confuzi, mulți care se îndepărtează temporar sau definitiv. Evitarea selectivă a știrilor și oboseala cu știrile au fost exacerbate de vremurile grele prin care trăim. „Conexiunea publică” dintre jurnalism și cea mai mare parte a audienței continuă să se destrame.

În acest context, este clar că majoritatea consumatorilor nu caută mai multe știri, ci știri care par mai relevante și îi ajută să înțeleagă problemele complexe cu care ne confruntăm cu toții. O nouă întrerupere tehnologică de la Inteligența Artificială (AI) este aproape, amenințând să lanseze un nou val de conținut personalizat, dar potențial nefiabil.

Pe acest fundal, va fi mai important ca niciodată ca jurnalismul să iasă în evidență în ceea ce privește acuratețea, utilitatea și umanitatea sa. Din datele din acest an putem vedea că publicul este ambivalent în ceea ce privește algoritmii, dar încă nu sunt convinși că jurnaliștii și organizațiile de știri se pot descurca mai bine în organizarea sau rezumarea celor mai importante evoluții. Provocarea care urmează este, mai mult ca niciodată, restabilirea relevanței și a încrederii prin satisfacerea nevoilor unui public specific. Construirea de relații și comunități nu va consta doar în a împinge oamenii către site-uri web și aplicații, chiar dacă acest lucru rămâne important pentru modelele de afaceri, dar va însemna și accesul prin alte platforme și canale cu informații de încredere care oferă o valoare reală consumatorilor - în schimb pentru atribuire și, sperăm, randament financiar.

Războiul din Ucraina și șocurile economice ulterioare au încurajat editorii să-și accelereze și mai mult tranziția către digital, îmbrățișând noi modele de afaceri, diferite tipuri de povestiri și, de asemenea, noi forme de distribuție. Vor exista multe căi diferite, dar inovația, flexibilitatea și o concentrare neobosită a publicului vor fi câteva dintre ingredientele cheie pentru succes.

Alte stiri din Externe

Ultima oră