Mesaj pe Facebook, în Germania: ”Atenţie, au venit românii să ne fure copiii!”

22 Mai 2015
Mesaj pe Facebook, în Germania: ”Atenţie, au venit românii să ne fure copiii!”
Un cetăţean german, probabil foarte plictisit, din regiunea Schleswig-Flensburg, a decis să urmărească un microbuz cu numere de România, în timp ce se deplasa printr-un sat. Nu s-a rezumat la atât. A făcut mai multe fotografii şi le-a postat pe grupul de Facebook cu zeci de mii de membri: Flensbook.  

Evident că fotografiile erau însoţite de un mesaj pe măsură: „Atenţie, lada de gunoi plină cu români loveşte din nou, ne sparg casele şi ne fură copiii”. Conţinutul postării a stârnit nemulţumirea gestionarilor paginii, care l-au şters imediat.

 

Incidentul a fost surprins de portalul de ştiri shz.de. „Am şters postarea imediat ce am văzut-o. Noi suntem un grup care îşi propune să ne ajutăm reciproc şi nu să denigrăm pe cineva”, susţine fondatorul Flensbook, Mark Jurgensen.

 

Chiar şi aşa, postarea a fost văzută de suficienţi oameni, fiind preluată şi de alte grupuri. Numerele de înmatriculare ale maşinii au fost acoperite cu negru. Fotografiile au fost făcute de un membru al grupului Facebook: activi împotriva infracţionalităţii organizate din Schleswig-Flensburg.

 

„Ca urmare a creşterii infracționalității trebuie să ne alertăm reciproc şi să fim mai atenţi. Bandele trebuie urmărite şi date în vileag”, susţin administratorii grupului de 160 de membri.

 

Jurnalistii germani s-au interesat la poliţia locală dacă se justifică un asemenea demers. „Există grupuri infracţionale din estul Europei active şi în Schleswig Holstein, ca şi în restul landurilor din Germania. Nu este un fenomen nou, dar în nici un caz oamenii aceştia nu folosesc străzi înguste cu sens unic, fiindcă obiectivul lor este să se facă nevăzuţi cât mai repede“, explică Stefan Jung, purtător de cuvânt al poliţiei din Flensburg.

 

El consideră că demersul grupului de pe Facebook este un nonsens. “Noi am fi primii care am afla despre spargeri de locuinţe sau răpiri de copii. Nu avem informaţii că s-ar fi întâmplat aşa ceva. Unii încearcă doar să panicheze populaţia cu astfel de comentarii. Situaţia în nordul Germaniei este în regulă. Spargerile de locuinţe se înmulţesc iarna, dar acum avem lumină până târziu şi numărul lor scade simţitor.

 

Noi suntem recunoscători dacă localnicii contribuie la combaterea criminalităţii. Nu putem avea patrule peste tot, dar cei care răspândesc astfel de mesaje şi poze neautorizate pe reţelele de socializare pot fi traşi la răspundere din punct de vedere legal”, a încheiat reprezentantul poliţiei locale. (I.D)

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră