Un grup de muncitori români protestează de trei luni la Esslingen pentru neplata salariilor

26 Mai 2015
Un grup de muncitori români protestează de trei luni la Esslingen pentru neplata salariilor
Aparent se înmulțesc cazurile de muncitori români neplătiți și exploatați în Germania. În realitate, fenomenul datează de ani buni, însă apetitul presei germane pentru prezentarea acestor subiecte a apărut recent. După cazul muncitorilor români din Berlin, care au ajuns să doarmă în stradă, fiindcă nu și-au încasat salariile de opt luni, a venit rândul muncitorilor români din Esslingen, în apropiere de Stuttgart, să fie mediatizați de jurnaliștii germani.

Povestea este în esență aceeași. Subcontractantul de care aparțineau muncitorii s-a făcut nevăzut cu tot cu salariile acestora. După trei luni de proteste în stradă, instruiți de anumite sindicate, muncitorii au apelat la instanță pentru a-și recupera banii.

Spre deosebire de Berlin, unde antreprenorul general refuză să recunoască prezența muncitorilor pe șantier, la Stuttgart, muncitorii români au avut noroc. Cel puțin s-au ales cu o promisiune din partea acestuia.

Conform Stuttgarter Nachrichten și Esslinger Zeitung, cei 26 de muncitori, printre care și câțiva din Ungaria, Croația și Polonia, s-au prezentat luni la Tribunalul pentru Muncă din Stuttgart. Prezent a fost și un reprezentant al antreprenorului general Zublin.

”În prima fază vrem să le asigurăm rapid și nebirocratic cazare și masă pentru muncitorii afectați. Apoi vom achita salariile lor, deși am făcut deja asta în aprilie pentru firma subcontractantă. Vrem să le dăm banii oamenilor și să le organizăm drumul de întoarcere acasă. Noi ne alegem cu atenție partenerii, dar nu putem fi feriți complet de tentative de înșelăciune”, a anunțat reprezentantul companiei.

”Se întâmplă rar ca muncitorii străini să apeleze la instanță, fiindcă nu stăpânesc nici limba, nici legea. Ne bucurăm că oamenii vor fi cazați și vor avea posibilitatea să plece acasă”, a declarat Karatina Frankovic, din partea sindicatului DGB. (I.D)

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră