Un român, mort, doi răniţi şi alţi nouă daţi dispăruţi, în urma cutremurului din Italia

24 Aug 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Un român, mort, doi răniţi şi alţi nouă daţi dispăruţi, în urma cutremurului din Italia

UPDATE

Preotul ortodox Constantin Holban din provincia Rieti, grav afectată de cutremurul al cărui ultim bilanţ indică 120 de morţi, a declarat, miercuri seară, că două românce sunt rănite şi internate la Rieti, iar o altă româncă este căutată printre dărâmături, la Amatrice, unde operaţiunile de salvare decurg cu mare dificultate întrucât "tot oraşul este o ruină".
 
"O româncă nu se găseşte sub dărâmături, la Amatrice. Fratele o caută, încă nu a găsit-o. Acum nu se ştie unde este. Operaţiunile de salvare sunt în desfăşurare, dar decurg foarte greu pentru că totul este dărâmat. De la un capăt la altul, tot oraşul Amatrice este o ruină. Alte două românce sunt la spital la Rieti. (…) O să trec în seara aceasta pe la spital. Nu cred că sunt într-o stare foarte gravă, pentru că cei care sunt în stare gravă sunt trimişi direct la Roma", a declarat pentru News.ro preotul ortodox Constantin Holban din Rieti.
 
La rândul său, preotul român din Fermo Bogdan Gheorghică a precizat că în Amatrice şi Accumoli, localităţile cele mai afectate de cutremur, sunt înregistraţi oficial, în statistici, 77 de români.

El a spus că operaţiunile de căutare a supravieţuitorilor continuă şi că românii din zonă au fost contactaţi de către Ambasada României la Roma, căreia i se transmite orice informaţie aflată despre cetăţenii români din zonă.

”Sub dărâmături se mai află foarte multe persoane. Ţinem legătura cu ambasada şi fiecare nume primit de la autorităţi îl comunicăm ambasadei”, a spus preotul.

El a precizat că este dificil de păstrat contactul cu răniţii deoarece au fost duşi la spitale din localităţi diferite, precum Roma, Ancona, Fermo, pe o rază de 200 de kilometri.

 

Ministerul Afacerilor Externe anunță cu profund regret decesul unui cetățean român în urma cutremurului care a afectat, în cursul nopții de miercuri spre joi, regiunea centrală a Italiei.


Misiunea diplomatică a României la Roma va asigura întreaga asistență consulară necesară în acest caz, informează Ministerul român de Externe.
Totodată, până în prezent, două persoane de cetățenie română au fost identificate printre răniţi și se află internate pentru îngrijiri medicale.
De asemenea, un număr de nouă cetățeni români rezidenți în zona sinistrată au fost dați dispăruți de către aparținători. Ultimul bilanţ al cutremurului din Umbria a ajuns la 120 de morţi.
Ministerul Afacerilor Externe transmite sincere condoleanţe şi întreaga sa compasiune familiilor victimelor afectate de puternicul seismul puternic produs pe teritoriul Italiei şi exprimă întreaga sa solidaritate cu poporul italian.
MAE, prin intermediul misiunii diplomatice la Roma şi al oficiului consular la Bologna, continuă demersurile în vederea acordării asistenţei şi protecţiei consulare. În acest sens, echipa mobilă a Consulatului General al României la Bologna, aflată deja pe teren, şi cea a Ambasadei de la Roma, în drum spre zona afectată, menţin legătura constantă cu autorităţile italiene în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre victime.

romani
Totodată, o echipă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă din Centrala MAE este pregătită să se deplaseze în Italia, în cazul în care situaţia o va impune.
Echipa consulară a Consulatului General al României la Bologna se află în una dintre zonele cele mai afectate de cutremurul de noaptea trecută din Italia.
Vă reamintim că românii afectaţi de seism pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna (0039) 051 5872120, (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
De asemenea, cetăţenii români se pot adresa Protecției Civile italiene (Protezione Civile) – 800840840.

Alte stiri din Externe

Ultima oră