Risc major de CONFRUNTARE NUCLEARĂ. Americanii au declasificat un RAPORT SECRET al consilierilor președintelui SUA (VIDEO)

27 Oct 2015
Risc major de CONFRUNTARE NUCLEARĂ. Americanii au declasificat un RAPORT SECRET al consilierilor președintelui SUA (VIDEO)
Un exercițiu militar masiv, efectuat de NATO în 1983, i-a speriat teribil pe liderii Uniunii Sovietice, care au văzut manevrele americanilor ca fiind un paravan pentru un atac nuclear surpriză. 
Potrivit unui raport secret redactat în 1990 de consilieri ai președintelui american Ronald Reagan, lumea a fost atunci în pragul unei confruntări nucleare cu URSS, scrie Washington Post
 
Luna noiembrie a anului 1983, când a fost declanșat exercițiul Able Archer de către NATO în Europa occidentală, reprezintă unul dintre cele mai tensionante momente ale Războilui Rece.
 
URSS doborâse cu două luni înainte un Boeing 747 sud-coreean, acuzat că ar efectua o misiune de spionaj, pentru că intrase în spațiul aerian sovietic. Mai mult, Kremlinul a pus aviația sovietică staționată în Germania de Est și Polonia în stare de alertă maximă și a lansat zboruri de recunoaștere suplimentare.
 
La rândul său, NATO începuse să-și desfășoare în Germania de Vest rachetele nucleare americane Pershing II, ca răspuns la amplasarea rachetelor SS-20 sovietice.
 
Cu doi ani înainte de declanșarea exercițiului Able Archer, Yuri Andropov, şeful KGB, şi-a trimis agenţii să adune informaţii despre un posibil atac nuclear surpriză al occidentalilor. Astfel, în toamna lui ’83, liderul sovietic era convins că NATO era pe cale să-şi pună în aplicare planul, când un total de 40.000 de trupe NATO au fost mobilizate în Europa de Vest.
 
În cadrul unei conferințe de presă, Andropov a declarat că administrația Reagan se pregătea activ pentru război și că un atac nuclear era posibil.
 
"Acest comportament anormal al sovieticilor în fața unui exercițiu de acest tip nu a declanșat totuși sonerii de alarmă în SUA", se arată în raportul declasificat. 
 
"Ne-am aflat, poate din inadvertență, în pragul unei confruntări nucleare", mai spun autorii documentului, care precizează că serviciul de informații american a avut nevoie de mai mulți ani până când să înțeleagă pe deplin teama sovieticilor.
 
Ecouri în prezent
 
Deși a fost scris în 1990, raportul declasificat conține observații care au ecou în prezent, într-o perioadă în care tensiunea între Moscova și Washington este foarte ridicată.
 
SUA trebuie să se asigure că își efectuează exercițiile militare și activitățile de informații ținând cont de "indici ai războiului", avertizează autorii raportului.
 
„Evenimentele se derulează atât de rapid încât ar fi imprudent să se presupună că liderii sovietici nu vor pune pacea în pericol, din neînțelegere sau din rea intenție”, se mai arată în document. 
 
Raportul are 109 pagini, poartă numele "Teama de război a sovieticilor" și datează din 15 februarie 1990. Documentul, clasat ca fiind TOP SECRET, a fost întocmit în urma intervievării a 75 de oficiali britanici și americani. 
 
Raportul a fost declasificat în această lună la cererea unui centru de cercetări american, National Security Archive, organizație non-guvernamentală afiliată Universității George Washington.

Alte stiri din Externe

Ultima oră