Revoltă împotriva companiilor de produse alimentare: Am ajuns groapa de gunoi a Europei

10 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Revoltă împotriva companiilor de produse alimentare: Am ajuns groapa de gunoi a Europei

Cehia s-a alăturat iniţiativei Ungariei şi Slovaciei de a cere Comisiei Europene să adopte o lege prin care să interzică companiilor producătoare de băuturi şi alimente să vândă produse de calitate şi conţinut inferioare, sub acelaşi brand şi etichetă, relatează novinite.com.

Conform reprezentanţilor celor trei ţări, companiile multinaţionale vând în Europa de est bunuri de calitate inferioară celor pe care le comercializează în Europa de vest. "În cazul anumitor produse, ne-am transformat efectiv în groapa de gunoi a Europei", a declarat, pentru Reuters, ministrul ceh al Agriculturii, Marian Jurečka.

El a spus că produsele trebuie să respecte aceleaşi standarde de calitate pe piaţa unică a UE. "Dacă este piaţa unică, atunci să avem acces la aceeaşi calitate a produselor, dacă arată la fel, pentru toţi consumatorii", a cerut ministrul ceh.

Organizaţiile pentru protecţia drepturilor consumatorului se plâng că marile companii vând în magazinele din Cehia produse mult inferioare calitativ celor pe care le comercializează în Germania.

Legea protejează însă producătorii deoarece vânzarea unor astfel de produse este permisă dacă acestea au etichete cu ingredientele pe care le conţin. Dar cumpărătorii nu au cum să compare ingredientele descrise în etichetă cu cele conţinute de produsele comercializate în ţările din Vest şi, în realitate, prea puţini dintre clienţi pot face diferenţa.

Jurečka a adăugat că a cerut o inspecţie privind calitatea produselor alimentare, care va fi gata în luna iunie. Datele culese, alături de cele din Slovacia şi alte ţări, vor fi folosite pentru a face lobby în favoarea amendării legilor UE. 

Lista va include nu numai produse alimentare şi băuturi, ci şi bunuri de uz casnic, cum ar fi detergentul de rufe.

Alte stiri din Externe

Ultima oră