REUNIUNE de URGENŢĂ a NATO, după incidentul aviatic de la granița turco-siriană. Putin: Este o "lovitură în spate" aplicată Rusiei

24 Noi 2015 | scris de Veronica Micu
REUNIUNE de URGENŢĂ a NATO, după incidentul aviatic de la granița turco-siriană. Putin: Este o

Reuniune extraordinară a NATO, în această seară, la cererea Turciei, în urma incidentului de la granița turco-siriană unde un avion rusesc de luptă a fost doborât de aviația turcă.

O televiziune privată din Turcia a difuzat chiar şi imagini cu atacul avioanelor F16 din dotarea aviaţiei NATO asupra avionului din aviaţia rusească. Avionul militar rusesc s-a prăbușit imediat, cuprins de flăcări, într-o zonă de pe teritoriul Siriei foarte aproape de frontiera cu Turcia.

Moscova a confirmat că avionul doborât de piloţii turci îi aparține și a acuzat Turcia că a acţionat abuziv pentru că pilotul rus nu ieşise din spaţiul aerian sirian.

Potrivit AFP, NATO este „în contact cu autorităţile turce” şi „urmăreşte îndeaproape situaţia”. De altfel, Alianța a anunţat că ambasadorii NATO vor avea o reuniune extraordinară la orele 16:00 GMT, la cererea Turciei.

„NATO urmăreşte cu atenţie situaţia. Suntem în contact cu autorităţile turce”, a declarat un oficial al blocului nord-atlantic, contactat de agenţia franceză de presă.

Putin: Este o "lovitură în spate" aplicată Rusiei

vladimir Putin califică atacul asupra avionului rusesc Su-24 în Siria drept o 'lovitură în spate' aplicată Rusiei de către 'complicii terorismului', informează agențiile de presă TASS și DPA.

'Pierderea de astăzi are legătură cu lovitura care ne-a fost aplicată în spate de către complicii terorismului. Nu aș putea califica altfel ceea ce s-a întâmplat astăzi', a spus liderul rus.

Vladimir Putin a subliniat că bombardierul rusesc a fost doborât deasupra teritoriului Siriei de o rachetă 'aer-aer', lansată de la bordul unui avion turcesc F-16, atunci când avionul rusesc se afla la o altitudine de 6.000 de metri și la un kilometru distanță de granița turcă.

Liderul rus a subliniat că după acest incident, "în loc să stabilească un contact cu noi, partea turcă s-a adresat partenerilor săi din NATO pentru a discuta această problemă".

"Ca și cum noi am doborât un avion turcesc, nu ei unul de-al nostru. Oare nu cumva ei doresc să pună NATO în slujba grupării islamice Statul Islamic?", a mai declarat nemulțumit Vladimir Putin. (V.M.)

Alte stiri din Externe

Ultima oră