Reuniune CRUCIALĂ pentru Grecia, la Bruxelles

11 Iul 2015
Reuniune CRUCIALĂ pentru Grecia, la Bruxelles
Miniştrii Economiei şi Finanţelor din zona euro se reunesc sâmbătă, la Bruxelles, pentru a încerca să ajungă la un acord cu Grecia, care să permită ca aceasta să rămână în zona euro şi să înceapă negocierile pentru un al treilea program de ajutor, cu care să iasă din blocajul financiar.

Miniştrii de resort din cele 19 ţări ce au adoptat euro, sub preşedinţia olandezului Jeroen Dijsselbloem, vor avea pe masa discuţiilor solicitarea făcută joi de premierul elen Alexis Tsipras, pentru un nou ajutor, al treilea, pentru o perioadă de trei ani şi pentru o sumă în jurul a 50 de miliarde euro, relatează BBC.

Parlamentul grec a dat a votat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, planul propus de Executivul de la Atena care, potrivit grecilor care au ieși în stradă vineri, este mai dur decât ceea ce au cerut creditorii internaționali. Planul lui Tsiparis a fost aprobat cu  251 voturi pentru, 32 împotrivă şi opt abţineri.

Noul pachet de reforme pe care Atena l-a prezentat instituţiilor internaţionale (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional) include o creştere a impozitelor, a contribuţiilor sociale şi reduceri de pensii, foarte similare propunerilor făcute de Troikă Greciei şi respinse la referendumul din 5 iulie.

Guvernul Tsipras s-a oferit să înceapă aplicarea unora dintre aceste reforme imediat, iar altele cât mai curând, posibil de săptămâna viitoare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră