Restricţii de circulaţie pe 31 decembrie seara iar muzeele şi teatrele rămân închise

11 Dec 2020 | scris de A.V.
Restricţii de circulaţie pe 31 decembrie seara iar muzeele şi teatrele rămân închise

Franţa iese «prudent» din carantină, anunţă premierul Jean Castex. Din 15 decembrie francezii vor putea circula până la ora 20h, oră de la care intră în vigoare restricţii nocturne de circulaţie, în încercarea de a ţine în frâu epidemia de Covid-19, rfi.ro.

Premierul Jean Castex anunţă noi măsuri pentru a combate epidemia de Covid-19. Ele au provocat imediat nemulţumirea multora.

Deşi toată lumea aştepta deschiderea teatrelor, a muzeelor şi a cinematografelor la mijlocul lui decembrie, aşa cum anunţase iniţial preşedintele Emmanuel Macron, pentru că situaţia sanitară încă nu o permite, acestea vor rămâne închise până în ianuarie. Situaţia lor va fi reexaminată pe 7 ianuarie.

Francezii circulă în prezent în baza unor declaraţii derogatorii dar de la 15 decembrie ele nu vor mai fi necesare.

Potrivit autorităţilor, zilnic se înregistrează o medie de 11.000 de noi cazuri de îmbolnăviri, de cinci ori mai puţin decât se întâmpla la finele lui octombrie, atunci când a fost decisă o nouă carantină iar comerţul neesenţial închis.

Carantina este ridicată pe 15 decembrie iar în aceeaşi seară de la ora 20h va intra în vigoare o restricţie nocturnă de circulaţie.  Restricţia va fi în vigoare pentru noaptea de Anul Nou.

Excepţia va fi seara de Crăciun, moment în care deplasările sunt autorizate, fără vreo limită ca distanţă ori ca timp. Ïnsă, premierul recomandă ca la masa de Crăciun să nu se afle mai mult de 6 persoane.

Preşedintele Emmanuel Macron a condiţionat redeschiderea spaţiilor de cultură  de momentul în care în Franţa se va înregistra un maximum de 5.000 de noi cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19 pe zi. Cifra nu va fi atinsă pe 15 decembrie căci miercuri seară statistica indica 14.000 de noi îmbolnăviri.

Decizia nemulţumeşte patronii de cinema, teatre, muzee căci se aşteptau să repornească activitatea la mijlocul lui decembrie. Pierderile financiare sunt imense pentru acest sector foarte apreciat în Franţa.

Barurile, cafenelele şi restaurantele rămân închise cel puţin până pe 20 ianuarie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră