AP: Călătoriile în UE fără paşaport vor fi restricţionate

12 Feb 2016 | scris de Gabriela Antoniu
AP: Călătoriile în UE fără paşaport vor fi restricţionate

Schimbarea va răsturna tendinţa de zeci de ani privind extinderea călătorilor fără paşaport în Europa. Din 1995, oamenii au putut trece frontierele Schenghen fără să li verifice documentele de călătorie. Fiecare stat membru UE poate impune, unilateral control la frontiere, pentru maxim 6 luni, dar această limită poate fi extinsă la peste doi ani dacă statul respectiv nu-şi poate proteja graniţele.   

Documente intrate în posesia Associated Press arată că factorii de decizie din UE se pregătesc să facă uz, fără precedent, de o dispoziţie de urgenţă, constatând că Grecia a eşuat în a-şi proteja frontierele. În jur de 2000 de imigranţi sosesc zilnic pe insulele greceşti, în bărci ale contrabandiştilor turci, majoritatea lor îndreptându-se către ţări mai bogate din Europa cum ar fi Germania sau Suedia. 

Un oficial european a arătat  documentul confidenţial Associated Press, sub rezerva anonimatului, iar reprezentanţii guvernului grec au refuzat să comenteze conţinutul acestuia. Vineri, la Bruxelles, statele membre ale UE au recunoscut că funcționarea Schengen "este în pericol grav" și au anunţat că Grecia trebuie să depună eforturi suplimentare pentru a face față crizei migranților.

Alte stiri din Externe

Ultima oră