ȘANSĂ SAU MĂR OTRĂVIT. Candidatul Partidului Democrat din Republica Moldova s-a retras din cursă

26 Oct 2016 | scris de Marina Constantinoiu
ȘANSĂ SAU MĂR OTRĂVIT. Candidatul Partidului Democrat din Republica Moldova s-a retras din cursă

Candidatul Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), Marian Lupu, a anunțat miercuri, în cadrul unui briefing de presă, că se retrage din cursa electorală pentru Președinția Republicii Moldova și o va susține pe Maia Sandu, candidatul unic PAS-PPDA-PLDM, informează Deschide.md.

"Candidatul care va ajunge în turul doi trebuie să fie unul proeuropean. Iar candidatul PAS are cele mai mari șanse sa-l învingă pe Igor Dodon. Avem rezultate la limita. Împreună cu colegii am decis sa mă retrag din cursa electorală. Mesajul pe care îl transmit pentru electoratul PDM este să sprijine candidatul care are șanse sa-l învingă pe candidatul socialist', a declarat Lupu.

"Decizia de astăzi poate pare una șocantă pentru unii, însă pentru noi, pentru PDM, este una calculată, care reiese din interesul țării. Prin această decizie ne dorim să consolidăm vectorul european al țării și să facem ireversibilă dezvoltarea ei', a declarat la rândul său vice-președintele PDM, Vlad Plahotniuc.

Maia Sandu califică retragerea lui Lupu din cursa electorală drept un gest disperat, care confirmă faptul că Dodon este candidatul dorit de Plahotniuc, scrie unimedia.info.

Candidatul unic al PPDA-PAS-PLDM spune că PD a hotărât să-și spele imaginea prin a declara acest sprijin FALS pentru candidatul unic: „Cu acest măr otrăvit, Plahotniuc vrea să-l ajute, de fapt, pe Dodon. Lui Plahotniuc i-a fost frică de faptul că votul oamenilor va arăta cât de puțină susținere are candidatul puterii, Marian Lupu”.

De cealaltă parte, dă vina pe Washington, care, în opinia sa, ar decide soarta alegerilor din Moldova.

„Ceea ce spuneam de câteva luni, s-a adeverit. Maia Sandu este candidatul comun convenit la Washington de Victoria Nuland cu Vlad Plahotniuc. Acolo pe Plahotniuc au știut să-l convingă, au americanii metodele lor, au informația, investigațiile și dosarele lor. Iar Maia e o piesă în acea înțelegere”. Este mesajul liderului PSRM postat pe pagina sa de Facebook imediat după anunțul lui Marian Lupu că se retrage din cursa electorală.

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu spune că prin retragerea lui Marian lupu din cursa electorală, Partidul Democrat nu face decât să crească șansele candidatului PSRM, Igor Dodon.
„Este o problemă înternă a PD-ului. Niciun candidat nu are programul pe care îl are Partidul Liberal. PD a luat o decizie care este în favoarea lui Dodon”, a declarat Mihai Ghimpu.

UPDATE

Fostul ambasador al RM în Austria, Andrei Popov, sugerează că liderul PPEM Iurie Leancă urma să anunțe că se retrage din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu, iar Partidul Democrat cunoștea această decizie.
Andrei Popov califică decizia lui Marian Lupu drept un „fruct otrăvit”, aruncat în curtea candidatei PPPDA-PAS-PLDM și se întreabă dacă Maia Sandu va reuşi, sau nu, să neutralizeze acest „dar”.
Anterior, scrie unimedia.md, Iurie Leancă a fost somat de către liderul Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, să se retragă din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu.

Alte stiri din Externe

Ultima oră