Diploma de bacalaureat a premierului Moldovei este falsă

07 Iun 2015
Diploma de bacalaureat a premierului Moldovei este falsă
 Diploma de bacalaureat a prim-ministrului Chiril Gaburici ar fi fost falsificată. Cel puţin aşa reiese dintr-o scrisoare a Ministerului Educaţiei în adresa deputatului Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, scrie presa din Republica Moldova.  
„Epopeea scandaloasă a studiilor premierului Chiril Gaburici continuă. Astăzi am primit un nou răspuns de la ministra Maia Sandu, din care reiese că domnul Gaburici are totuşi o diplomă de BAC, doar că acest document „poartă semne de falsificare”. Credeam că ne-am lămurit, dar din păcate, întrebările sunt tot mai multe”, a scris pe Facebook, Valeriu Munteanu, potrivit jurnal.md.

Ministerul de Interne de la Chişinău a decis că diploma de studii a premierului Republicii Moldova, Chiril Gaburici, este falsă. Ancheta arată că semnătura directorului instituţiei unde a învăţat Gaburici, dar şi ştampila de pe actul de studii, sunt false.

Scandalul legat de actele de studii ale premierului a început acum trei luni, când în presă au apărut mai multe documente care arătau că Chiril Gaburici a picat examenul de Bacalaureat și a fost exmatriculat, iar studiile superioare le-ar fi făcut la o universitate care nu avea licență de activitate. Ulterior, Ministerul Educației a solicitat de la toate instituțiile de învățământ documentele de studii eliberate pe numele lui Chiril Gaburici. O parte dintre acte au fost de negăsit, iar Procuratura și Ministerul de Interne au început o anchetă penală.
 
Acum o săptămână, deputatul PL a solicitat Ministerului Educaţiei să ofere detalii privind condiţiile în care a obţinut Chiril Gaburici diploma de studii medii de cultură generală, în baza căreia a fost înmatriculat la ASEM, în 1995, scrie jurnal.md.
La începutul săptămânii viitoare, premierul Chiril Gaburici ar putea fi pus sub învinuire de fals și uz de acte acte false, scrie deschide.md. Dosarul a fost expediat, vineri, Procuraturii, potrivit sursei citate.

Semnătura directorului liceului unde ar fi învățat premierul este falsificată, la fel ca și ștampila instituției. De asemenea, expertiza atestă că fișa cu tabelul din interiorul diplomei și coperta documentului aparțin unor acte diferite.

Pe lângă expertiză, în cadul anchetei au fost audiați mai mulți profesori de la Liceul ”Ștefan cel Mare”, precum și foști elevi care au învățat în acea perioadă, însă toți au spus că Chiril Gaburici nu a învățat cu ei, adaugă deschide.md.


Guvernul însă neagă informaţia precum că premierul ar deţine diplomă de Bacalaureat, scrie jurnal.md. „Informaţia este ruptă din contextul unui raport mai larg al Ministerului Educaţiei oferit Parlamentului şi prezentată în mod eronat.Ţinem să informăm încă o dată publicul, că Premierul Chiril Gaburici nu deţine diplomă de Bacalaureat”, se menţionează în comunicatul de presă al Guvernului.

Totodată, Serviciul de Presă al Guvernului a notat că înmatricularea la ASEM a lui Chiril Gaburici nu s-a făcut în baza unei diplome de Bacalaureat întrucât cadrul legal de la acea vreme permitea accesul la studii superioare fără a deţine acest document.

Chiril Gaburici, premierul Republicii Moldova, nu a reuşit să susţină examenul de bacalaureat în anul 1995, perioadă în care învăţa la Colegiul Republican de Microelectronică şi Tehnică de Calcul, scrie şi paginaeuropeana.ro, care citează Ziarul de Gardă. Cu toate acestea, în 2004, la 28 de ani, având deja o funcţie de conducere la Moldcell, actualul premier a obţinut o diplomă de studii superioare, absolvind la „fără frecvenţă” Universitatea Slavonă din Moldova, instituţie care abia în 2003 primise acreditarea de la Ministerului Educaţiei de la Chișinău. „Vă spun cu certitudine că el a studiat în perioada 1992-1995 şi a fost exmatriculat. A participat la examenele de bacalaureat. Asta e cert. Dar se pare că unele probe le-a susținut, iar altele nu”, a declarat Gheorghe Zvezdenco, directorul adjunct al Colegiului, pentru Ziarul de Gardă. Acesta totuși a precizat că, în anul 1995, lui Chiril Gaburici nu i-a fost eliberată diplomă de bacalaureat.

Potrivit investigației, ulterior Gaburici a ajuns la Academia de Studii Economice din Moldova, iar în anul 1998 s-a transferat la Universitatea Slavonă, pentru a studia economia. Andrei Babenco, directorul executiv al instituției, a refuzat să spună în baza căror documente a fost înmatriculat Gaburici şi în ce perioadă. “În perioada în care am fost înscris la facultate, examenele de bacalaureat nu erau obligatorii pentru a fi admis în instituțiile de învățământ superior. Mai mult ca atât, cea mai mare parte a candidaților era admisă la studii în baza atestatului și a examenelor de admitere”, a recunoscut ulterior Gaburici într-un comunicat de presă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră