Igor Dodon, noul președinte al Republicii Moldova

13 Noi 2016 | scris de Veronica Micu
Igor Dodon, noul președinte al Republicii Moldova

UPDATE 9:25 - Candidatul socialist în alegerile prezidențiale din Republica Moldova a întrunit 52,4% din voturi după numărarea a 99,81% dintre procesele verbale, în timp ce candidata proeuropeană Maia Sandu - 47,6%, informează Unimedia.

Până la orele 07:00 au fost procesate rezultatele din 2078 secții de votare, dintr-un total de 2081. Până acum, Igor Dodon a acumulat 834.940 de voturi, în timp ce Maia Sandu a întrunit de 759.509, iar diferența între cei doi candidați este de 75 431 de voturi.

UPDATE. Comisia Electorală Centrală (CEC) a Republicii Moldova a început numărarea voturilor, pe baza centralizării procesele verbale transmise. După procesarea 58,96% din procesele verbale, situația îl prezintă învingător pe Igor Dodon, cu 58,21 din opțiunile de vot, Maia Sandu obținând doar 41,79% din preferințele alegătorilor.

UPDATE. Igor Dodon, candidatul socialiștilor, de orientare pro-rusă a lansat un apel la calm, cerând opoziției să accepte rezultatele alegerilor, în ciuda numeroaselor nereguli înregistrate la secțiile de votare.

"S-a finalizat această campanie prezidenţială, care a fost aşteptată foarte mult. Vreau să mulţumesc tuturor celor care au ieşit la vot. Voi sunteţi bravo. Chiar sunteţi bravo şi vreau să vă mulţumesc că aţi fost activi. Mulţumesc celor care m-au votat şi membrilor echipei. Şi liderilor echipelor de stânga. Ştiu că mii de oameni nu au reuşit să voteze. Cei mai în vârstă nu au putut să voteze din cauza timpului, diaspora nu au putut să voteze că nu au ajuns buletine. Am spus despre asta şi anterior. Să deschidem mai multe secţii de votare. Acum cineva de la CEC şi de la Guvern va trebui să răspundă. Această campanie a fost una dificilă şi a tulburat societatea. Evident că vor fi care nu vor şi mulţumiţi. Vreau să vin cu un mesaj foarte clar. Alegerile s-au finalizat. Oamenii au votat.

Haideţi să nu tulburăm spiritele în societate. Scopul nostru este să asigurăm echilibrul. Mă adresez oponentului politic: haideţi să îndemnăm oamenii la calm indiferent de rezultat. Nu avem nevoie de provocări şi destabilizarea situaţiei în societate. Primul lucru care să-l facă cel care pierde aceste alegeri e să cheme lumea la calm. Iar cel care va învinge, să vină cu un mesaj de calm. Înţeleg că alegerile s-au finalizat. Nu o să primească acum, se va reuşi peste patru ani. Cetăţenii au ales deja preşedintele, iar noi trebuie să avem grijă să existe un echilibru în societate", a spus Igor Dodon, potrivit publika.md.

UPDATE. Maia Sandu, candidatul pro-european la alegerile prezidențiale din Republica Moldova a declarat că acest tur de scrutin a fost prost organizat, considerând că autoritățile au încălcat un drept constituțional al cetățenilor, în condițiile în care mai multe secții de votare din Diaspora au rămas fără buletine de vot cu câteva ore înainte de închiderea urnelor.

"Le mulţumesc cetăţenilor care şi-au facut datoria civică, aţi demonstrat astăzi o mobilizare extraordinară. În special le mulţumesc celor din diaspora, care au parcurs sute de kilometri pentru a ajunge la secţiile de votare şi care au aşteptat ore în şir la coadă. Din păcate, alegerile au fost organizate prost. Am solicitat autorităţilor să suplimenteze numărul de buletine şi să deschidă noi secţii de votare în Franţa, Italia, România. Solicitările noastre au fost ignorate. În consecinţă, astăzi, buletinele de vot s-au terminat la Londra, la Bologna, la Bucureşti, la Paris. Sute de oameni nu au putut să voteze. Această situaţie este inacceptabilă. Autorităţile Republicii Moldova au încălcat dreptul constituţional al cetăţenilor. Cerem să se investigheze ce s-a întâmplat cu cele 6.000 de buletine destinate pentru două secţii din Italia. Avem şi cazuri de violenţă şi de cumpprare a voturilor, cu implicarea reprezentanţilor administraţiei publice locale. Analizăm aceste incidente şi aşteptăm rapoartele observatorilor. Acum avem o sarcină importantă: să ne păstrăm calmul şi să supraveghem procesul de numărare a voturilor. Vom rămâne vigilenţi până la capăt", a declarat Maia Sandu.

______________________

Campania electorală s-a încheiat vineri, iar electoratul va avea de ales între socialistul pro-rus Igor Dodon, clasat primul cu aproape 48% din sufragii la primul tur, şi pro-europeana Maia Sandu, care a obţinut aproape 39% din sufragii. Prezența la urne a fost de 50,95%.

Foarte important este că şi în România vor fi deschise 11 secţii de votare. Două se află la Bucureşti, la sediul Ambasadei Republicii Moldova şi la Secţia Consulară. O secţie va fi deschisă la Iaşi, la Consulatul General şi câte una în Galaţi, Timişoara, Braşov, Cluj, Constanţa, Bacău, Suceava şi Craiova.

Este pentru prima dată după anul 2000 când cetățenii își aleg prin vot direct președintele, acesta fiind până acum votat de parlament.

Cei doi contracandidați au participat joi seară la două dezbateri electorale televizate, în care s-au acuzat din nou reciproc de legături cu oligarhia și de eșecul guvernărilor din ultimii ani.

Dodon a spus că pledează pentru relații bune cu vecinii Republicii Moldova, România și Ucraina, dar și pentru continuarea "relațiilor bune de parteneriat" cu Uniunea Europeană, precizând că regimul liberalizat de vize va rămâne în vigoare și că președintele țării nu poate denunța Acordul de Asociere cu blocul comunitar. El a declarat totuși că, dacă va ajunge președinte, va efectua prima vizită la Moscova, apoi la Bruxelles și ulterior la București.

De cealaltă parte, Maia Sandu s-a exprimat pentru relații cât mai strânse cu Uniunea Europeană și pentru continuarea Acordului de Asociere și a spus că "Republica Moldova are nevoie de relații bune cu vecinii, și cu România, și cu Ucraina".

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră