Dezamăgiți de falșii „proeuropeni” corupți, moldovenii întorc țara spre Rusia! (Deutsche Welle)

14 Iun 2015
Dezamăgiți de falșii „proeuropeni” corupți, moldovenii întorc țara spre Rusia! (Deutsche Welle)
Moldovenii își aleg duminică, 14 iunie, primarii localităților și organele de guvernare locală. Alegerile au loc pe fundalul demisiei Guvernului cu două zile înainte de alegeri, a dezamăgirii totale a cetățenilor față de alianța minoritară de la guvernare și a discuțiilor despre instituirea stării de default imediat după alegeri.

Este de așteptat ca alegătorii să sancționeze dur cele două partide pretins proeuropene (PLDM și PDM) care guvernează astăzi Republica Moldova, în cadrul unei alianțe minoritare, sprijinite de comuniști, scrie dw.de.

Potrivit analiștilor politici, la nivel local, scrutinul ar putea fi câștigat masiv de forțele pro-ruse de stânga. Totuși, potrivit lor, funcția de primar de Chișinău îi va reveni actualului edil Dorin Chirtoacă, dar abia din turul doi, sondajele arătând că primul tur al alegerilor îi va scoate la duel, în turul doi, peste două săptămâni, pe socialista Zinaida Greceanîi și pe liberalul Dorin Chirtoacă.

Majoritatea partidelor de opoziție și-au construit campaniile de agitație electorală pe subiectul combaterii corupției la nivel înalt – o temă intens discutată în societate după dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar al țării, fapt ce a condus la aprofundarea sărăciei populației și la complicații economice fără precedent.

Jurnaliştii de la Associated Press scriu că scrutinul reprezintă u test pentru angajamentul european al Republicii Moldova. 
Agenţia aminteşte şi despre faptul că alegerile se desfăşoară la două zile după ce prim ministrul Chiril Gaburici a demisionat după ce a fost interogat cu privire la autencititatea diplomelor sale de studii.

Totodată, jurnaliştii britanici de la Daily Mail susţin că partidele proruse vor obţine, cel mai probabil, victoria. (M.C)


Alte stiri din Externe

Ultima oră