Referendum, la toamnă, în Republica Moldova

16 Iul 2015
Referendum, la toamnă, în Republica Moldova
 Moldovenii vor fi chemați din nou la urne peste câteva luni - de data aceasta la un referendum pentru schimbarea mecanismului de alegere a șefului statului (Articolul 78 din Constituție), scrie Deutsche Welle.
Anunțul a fost făcut joi de liderii celor trei partide pro-europene (PLDM, PL, PDM), după ultima rundă de negocieri privind crearea noii coaliții de guvernare. „Trebuie să avem un mecanism care permite ca democrația să funcționeze perfect. Republică parlamentară înseamnă că cea mai puternică funcție este cea de prim-ministru. Prim-ministrul se votează împreună cu Guvernul cu 50+1 voturi în Parlament, având mult mai multe atribuții decât președintele, iar șeful statului, care împarte doar ordine și medalii, se învestește cu 61 de voturi, în mod secret. Nu este corect!”, a menționat liderul PL, Mihai Ghimpu.

„Vom propune alegerea șefului statului în trei pași: întâi - cu votul a 61 de deputați, apoi – cu 57 și, ultima încercare - cu 51 de voturi ale deputaților”, a precizat liderul PLDM, Vlad Filat.

Conform legislației în vigoare, un referendum privind schimbarea procedurii de alegere a șefului statului poate fi organizat cel târziu cu șase luni înainte de expirarea mandatului actualului președinte.

Mandatul actualului șef al statului, Nicolae Timofti, expiră pe 16 martie 2016.

Potrivit Constituției, la ora actuală președintele Moldovei este ales cu votul a trei cincimi din numărul deputaților aleși. Dacă un candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi, se organizează al doilea tur de scrutin.

În cazul în care nici din a doua încercare șeful statului nu este ales, Parlamentul este dizolvat și sunt organizate alegeri anticipate.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră