Rechemarea ambasadorului R. Moldova la Bucureşti: Dodon cere, premierul Filip refuză

16 Ian 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Rechemarea ambasadorului R. Moldova la Bucureşti: Dodon cere, premierul Filip refuză

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a cerut luni Guvernului să iniţieze procedurile pentru retragerea ambasadorului republicii la Bucureşti, Mihai Gribincea, dar şeful Executivului de la Chişinău, Pavel Filip, a anunţat că nu va da curs acestei cereri.

"Prim-ministrul Pavel Filip a primit, astăzi, demersul prezidenţial privind propunerea de revocare a Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în România, domnul Mihai Gribincea. Şeful Executivului nu va da curs acestei solicitări", se araă într-un comunicat de presă postat pe site-ul guvernului de la Chişinău.

Decizia lui Dodon vine ca urmare a declarațiilor făcute de Mihai Gribincea în cadrul unei emisiuni televizate, privind caracterul neconstituțional al decretului președintelui Igor Dodon de a-i retrage cetățenia moldovenească fostului președinte român Traian Băsescu. Conform președinției de la Chișinău, declarațiile diplomatului contravin intereselor naționale ale Republicii Moldova.

„Niciun reprezentant al misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova nu are competențe de a-și exprima părerea referitor la legalitatea actelor emise de Președinte în acest sens, luând în considerare faptul că acordarea și retragerea cetățeniei este competența exclusivă a Președintelui Republicii Moldova. Pe viitor, invităm toți reprezentanții corpului diplomatic al RM să reprezinte în exclusivitate interesele Republicii Moldova și să acționeze în conformitate cu prevederile Constituției și legislația țării”, se arată într-un comunicat al Președinției R. Moldova

Alte stiri din Externe

Ultima oră