„Sultanul” Erdogan îşi ia revanşa. Ce măsuri ia preşedintele turc după eşecul loviturii de stat

16 Iul 2016 | scris de Marina Constantinoiu
„Sultanul” Erdogan îşi ia revanşa. Ce măsuri ia preşedintele turc după eşecul loviturii de stat


Lucrurile nu sunt clare. Unul singur este cert: preşedintele Recept Tayyip Erdogan, supranumit „Sultanul”, începe să îşi ia revanşa pentru afrontul suferit.
La câteva ore de la eşecul loviturii de stat, autorităţile au identificat, cu o rapiditate demnă de invidiat, 2.745 de judecători pe care să îi demită.
Un judecător al Curții Constituționale, jurisdicția supremă în Turcia, și comandanții Armatelor a doua și a treia au fost arestați. Armata a doua, cu baza în Malatya, apără granițele Turciei cu Siria, Irak și Iran. Armata a treia turcă are baza la Istanbul.
Parlamentul turc s-a reunit sâmbătă la Ankara, în clădirea avariată în timpul loviturii de stat eșuate din cursul nopții, deputații prezenți păstrând un moment de reculegere înainte de a asculta imnul național.

În afara sediului legislativ s-au adunat demonstranți cu pancarte prin care protestau la adresa tentativei de lovitură de stat.
Poliția turcă a reținut zece judecători din 'Danistay', instanța supremă însărcinată cu contencioasele administrative, și au fost emise mandate de arestare pentru 140 judecători din Tribunalul Suprem (Yargitay).

Preşedintele comisiei pentru Afaceri Externe din Bundestag, aliat al cancelarului german Angela Merkel, Elmar Brok, se teme însă că preşedintele turc va profita de acest moment pentru a-şi consolida puterea, ceea ce ar putea duce la divizare dramatică în societatea turcă.
„Turcia trebuie să revină rapid la ordinea constituțională”, a subliniat Brok, precizând că „aceasta se aplică atât Armatei, cât și lui Erdogan, care în prezent îndeplinește o funcție ca președinte ce nu este prevăzută în Constituție”, a declarat el pentru Die Welt.

Afirmațiile sale au fost întărite de liderul Verzilor germani, Cem Oezdemir. „Erdogan nu va lăsa să-i scape această ocazie nu doar de a epura total Armata, ci și de a-și realiza în sfârșit proiectul unui amendament constituțional cu obiectivul autocrației”, a declarat Oezdemir, pentru publicația Welt am Sonntag.
„Puținele instituții de presă critice și primele vlăstare ale societății civile nu se pot aștepta, în mod cert, la nimic bun”, a estimat el.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră