Radiaţii nucleare misterioase, detectate în Europa. Nimeni nu ştie de unde provin

21 Feb 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Radiaţii nucleare misterioase, detectate în Europa. Nimeni nu ştie de unde provin

Mici cantităţi de radiaţii nucleare s-au răspândit în Europa luna trecută şi nimeni nu ştie de ce, relatează sciencealert.com. Primele radiaţii au fost detectate la graniţa dintre Norvegia şi Rusia în ianuarie, iar ulterior emisii de Iodină-131 au apărut şi în câteva ţări europene.

Între timp au apărut zvonuri nefondate privind efectuarea de Rusia a unor teste nucleare, dar unii oficiali spun că radiaţiile sunt cel mai probabil legate de emisii nedeclarate din industria farmaceutică.  

Deşi vârful de radiaţii a fost în ianuarie, oficialităţile din Finlanda şi Franţa au făcut publică informaţia abia acum, anunţând că, după Finlanda, acestea au fost detectate şi în Polonia, Cehia, Germania, Franţa şi Spania. 

Întrebată de ce nu a informat populaţia luna trecută, când în Finnmark, o regiune din nordul extrem, au fost detectate pentru prima dată radiaţiile, Astrid Liland, de la Autoritatea finlandeză de protecţie împotriva radiaţiilor, a declarat că măsurătorile efectuate la Svanhovd erau foarte, foarte scăzute, nu reprezentau un pericol pentru oameni şi animale, şi, din acest motiv, nu s-a crezut că poate fi o ştire. 

Autoritatea franceză pentru siguranţă nucleară, IRSN, a anunţat săptămâna trecută că în Europa, nivelul de radiaţii din atmosferă în luna ianuarie nu erau un pericol pentru sănătate, iar de atunci valorile de Iodina - 131 au revenit la normal. 

Sursa probabilă, în Europa de Est

Dar ceea ce este cel mai dezarmant despre acest incident nu se referă la nivelul radiaţiilor răspândite în Europa, ci faptul că nimeni nu poate spune ceea ce s-a întâmplat cu adevărat. Ceea ce se ştie este că Iodina-131 are un timp de înjumătăţire de doar 8 zile, iar detectarea acesteia în atmosferă este o dovadă că emisiile sunt recente. 

"Emisia a fost probabil recentă. În afară de asta, este imposibil de speculat", a declarat Brian Gornall de la Societatea britanică pentru protecţie radiologică. În prezent, se pariază că originea Iodinei radioactive 131este undeva în Europa de Est, ceea ce pentru adepţii teoriei conspiraţiei este o dovadă că Rusia efectuează teste nucleare în Arctic. 

Numai că nu există nici o dovadă că aceste teste ar fi avut loc, şi, faptul că doar Iodina -131 a fost detectată, este un indiciu puternic că nu acesta este răspunsul.  "A fost o vreme aspră în perioada în care s-au făcut măsurătorile şi, ca atare, nu putem merge pe fir pentru a ajunge la sursă. Măsurătorile făcute în câteva locuri din Europa arată că aceste radiaţii ar proveni din Europa de Est", a declarat Liland.

Un incident similar a avut loc şi în 2011

Pornind de la izotopul special, experţii spun că e mai mult decât probabil ca vârful de radiaţii să fie rezultatul unei scurgeri din industria farmaceutică, având în vedere că Iodina 131 este larg utilizată în tratarea anumitor tipuri de cancer. 

"Din moment ce doar Iodina-131 a fost detectată şi nici o altă substanţă radioactivă, credem că emisia îşi are originea într-o companie famaceutică producătoare de medicamente radioactive", a mai spus Liland.

Şi ca situaţia să fie şi mai ciudată, explicaţia că o companie din industria farmaceutică ar fi în spatele acestei harababuri are un precedent surprinzător. În 2011, a avut loc un incident similar, radiaţii de Iodină-131 fiind detectate în câteva ţări europene, timp de câteva săptămâni. 

Şi atunci oficialii s-au încurcat în explicaţii despre emisiile de Iodina-131, dar imediat au lansat ipoteza că sursa ar fi centralele nucleare. "Dacă ar fi provenit de la un reactor, ar trebui să găsim şi alte elemente în aer", declara Didier Champion, pe atunci şeful direcţiei de mediu şi intervenţii din IRSN.

Interesant este că un document emis săptămâna trecută confirmă că sursa radiaţiilor de Iodină 131 din 2011 a fost o defecţiune la un sistem de filtrare de la Institutul Izotopilor din Budapesta, Ungaria, institut ce produce diverşi izotopi radioactivi pentru tratamente medicale şi cercetare.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră