Qatarul e suspectat că a corupt Parlamentul European

11 Dec 2022
Qatarul e suspectat că a corupt Parlamentul European

În plină Cupă Mondială, justiția belgiană a lansat vineri o operațiune răsunătoare „mâini curate”. Cinci persoane arestate, inclusiv un europarlamentar prins în flagrant, și sute de mii de euro în numerar confiscate. Qatarul este suspectat că a corupt democrația europeană, scrie Le Soir.

Cutremur în Parlamentul European (PE). Justiția belgiană a lansat un val de percheziții în dimineața zilei de vineri 9 decembrie, în urma unei anchete deschise la mijlocul lunii iulie 2022 asupra unei presupuse organizații criminale, infiltrată în inima Europei și suspectată de imixtiune în politica Uniunii și de corupție din partea Qatarului. Două persoane publice, inclusiv un fost europarlamentar italian din grupul Socialiști și Democrați (S&D) și „șeful” mondial al sindicatelor, au fost arestați. Câteva ore mai târziu a urmat de o altă privare de libertate răsunătoare: cea a unui vicepreședinte în funcție al hemiciclului, grecoaica Eva Kaili.

Această aventură potențial explozivă, izbucnind în mijlocul Cupei Mondiale de Fotbal, este punctul de plecare al unei anchete care se anunță extinsă. Poliția judiciară federală a efectuat cel puțin 17 percheziții în mai multe municipalități din Bruxelles și la periferie. „În special în Ixelles, Schaerbeek, Crainhem, Forest și Bruxelles-City”, a confirmat procuratura federală. „Aceste percheziții au fost efectuate în cadrul unei ample anchete pentru presupuse organizații criminale, corupție și spălare de bani."

O jumătate de milion în numerar

Ancheta ultrasensibilă, coordonată de parchetul federal, este cercetată de judecătorul Michel Claise, specializat în chestiuni financiare. Sarcinile de investigație au fost îndeplinite cu cea mai mare discreție de mai bine de patru luni de către Oficiul Central pentru Reprimarea Corupției (OCRC).

Anchetatorii anticorupție „suspectează o țară din Golf că încearcă să influențeze deciziile economice și politice ale Parlamentului European”, confirmă procuratura federală. Cum ? Prin „plătirea unor sume substanțiale de bani sau oferirea de cadouri semnificative unor terți cu o poziție politică și/sau strategică semnificativă în cadrul Parlamentului European”. Procuratura nu menționează Qatar. Dar mai multe surse bine informateau spus pentru Le Soir și Knack, în timpul unei investigații jurnalistice care a durat câteva săptămâni, că a fost într-adevăr vorba de statul gazdă a Cupei Mondiale.

Fostul europarlamentar S&D, italianul Pier Antonio Panzeri, nou-alesul secretar general al Confederației Sindicate Internaționale (CSI) Luca Visentini, precum și un director de ONG și un asistent parlamentar european, au fost cu toții arestați. Perchezițiile au permis ofițerilor conduși de judecătorul Claise să pună mâna pe mai mult de jumătate de milion de euro în numerar. Potrivit informațiilor de la Le Soir și Knack, acești aproximativ 600.000 de euro în numerar au fost descoperiți în reședința de la Bruxelles a fostului europarlamentar. Doi membri ai familiei sale apropiate au fost arestați în Italia.

Dar operațiunile nu s-au oprit aici. La sfârșitul zilei, a avut loc percheziția locuinței din Bruxelles și arestarea Evei Kaili. În vârstă de 44 de ani, fosta prezentatoare de televiziune din Grecia este europarlamentar din 2014. Unul dintre cei paisprezece vicepreşedinţi ai hemiciclului european. F.G., asistentul parlamentar (la un europarlamentar S&D) privat de libertate mai devreme, este nimeni altul decât tovarășul doamnei Kaili.

Percheziția locuinței alesului, protejată de imunitate parlamentară, pare să indice că aceasta a fost prinsă în fapta săvârșirii unei infracțiuni. Procuratura federală nu a dorit să comenteze această deducere. Partidul său grec (Pasok) și apoi grupul său din PE - S&D - au anunțat după câteva ore că și-au suspendat membrul „cu efect imediat”.

Toți cei cinci au fost luați pentru audieri. Aceștia ar putea fi prezentați în fața judecătorului în termen de 48 de ore, care ar decide apoi asupra eventualelor mandate de arestare. Toți sunt prezumați nevinovați.

Rețeaua italiană

Cu excepția europarlamentarului, acești suspecți au naționalitate sau origine italiană. În public, aceștia sunt foarte activi în asociații pentru drepturile omului și ONG-uri. Domnul Panzeri este și președintele Fight impunity care promovează „lupta împotriva impunității pentru încălcări grave ale drepturilor omului” și justiția internațională.

 Sediul Fight Impunity situat în inima Bruxelles-ului (rue Ducale) a fost percheziționat vineri dimineață. 

Luca Visentini, între timp, a fost ales secretar general al ISJ în noiembrie. O confederație de sindicate din întreaga lume, inclusiv organizații belgiene, reprezentând în total peste 200 de milioane de lucrători.

Pentru Qatar, ar fi vorba de a-și apăra mult defăimata sa Cupă Mondială de fotbal și presupusul progres al emiratului în ceea ce privește drepturile omului sau condițiile de muncă ale migranților. Ambasada Qatarului în Belgia nu a răspuns solicitării noastre de reacție.

Birourile asistenților d'Arena și Tarabella au fost sigilate

„Această operațiune a vizat în special asistenții parlamentari europeni”, precizează parchetul federal. La domiciliu, în principal echipamente informatice și telefoane au fost confiscate de anchetatori. „Aceste elemente vor fi analizate în cadrul investigațiilor. »

Printre cei afectați de perchezițiile de dimineață se numără și patru asistenți parlamentari legați de grupul S&D (inclusiv F.G., privat de libertate), unul dintre acești asistenți fiind legat și de grupul PPE (dreapta). Anchetatorii au „vizitat” din nou casele a doi consilieri și a unui oficial al PE. Ca să nu mai vorbim de directorii grupurilor de presiune active în UE.

Biroul unui asistent parlamentar al europarlamentarului belgian Marie Arena a fost pus sub sigiliu judiciar în cursul zilei, confirmă fostul ministru: „Eram acolo când s-a întâmplat, când oamenii au pus sigiliile. Acesta este biroul asistentului meu. Dar am pus aceste sigilii pentru că ea a lucrat pentru ONG-ul Fight impunity, cred, în 2019. A fost percheziționată în această dimineață și tocmai în urma percheziției la ea acasă au sigilat biroul din Parlament”, explică Marie Arena. „Nu are nicio legătură cu faptul că ea este asistenta mea”, asigură europarlamentarul. Biroul asistenților lui Marc Tarabella a fost și el sigilat. Europarlamentarul a răspuns pe Twitter unui zvon nefondat despre propriul birou: „Biroul sub sigiliu nu este al meu, ci al unui asistent, pe același coridor, care a fost timp de câțiva ani asistent domnului Panzeri. Probabil că în această calitate a intervenit poliția”. PE a refuzat să comenteze.

Nu doar lobby

Ca răspuns la solicitările presei, serviciul de presă al PE declară că „nu comentează  asupra procedurilor judiciare în curs”: „Ca întotdeauna, Parlamentul European cooperează pe deplin cu autoritățile naționale competente. La fel și în acest caz specific”, a spus el. Grupul S&D a asigurat „transparență deplină” și s-a declarat „îngrozit de acuzațiile de corupție”.

Bruxelles-ul este plin atât de spioni, cât și de lobbyiști, datorită prezenței NATO și a instituțiilor europene. Cu toate acestea, anchetele încearcă să stabilească dacă actorii din dosar nu au depășit cu mult un simplu lobby. Se vorbește despre presupusa corupție în cadrul singurului organism european ales în mod direct. De către un stat străin, acuzat în mod regulat de la decernarea Cupei Mondiale de încălcarea drepturilor omului ale oponenților politici, persoanelor LGBTQ+ și celor două milioane de muncitori migranți care populează emiratul de gaze.

Zecile de polițiști și magistrați implicați în această operațiune „mâini curate” au sărbătorit, în felul lor, ziua internațională anticorupție.

Alte stiri din Externe

Ultima oră