Val de proteste în SUA: "Nu Trump! Nu KKK! Nu este președintele nostru!"

10 Noi 2016 | scris de Veronica Micu
Val de proteste în SUA:

La Oakland cinci persoane au fost rănite, după ce poliţia a tras cu gaze lacrimogene.

La New York și Chicago, manifestațiile au început timid, cu doar câteva sute de participanți, însă până la lăsarea serii se strânseseră câteva mii de persoane.

Oamenii s-au strâns în Manhattan şi s-au îndreptat spre Trump Tower, unde locuieşte preşedintele ales.

"Este un moment greu pentru numeroși americani. Ne-am confruntat cu o campanie plină de rasism și misoginie și numeroase alte tactici oribile care în final au permis ca Donald Trump să câștige alegerile. Nu vom lăsa însă ca președinția lui Donald Trump să oprească progresul acestei țări", a declarat unul dintre protestatari.

“Nu eşti preşedintele meu!”, au scandat manifestanții în parcul Manhattan.

Lora, o tânără care a votat pentru prima dată în SUA, ca cetățean american, a declarat că este furioasă din cauza rezultatului alegerilor.

"Am devenit cetățean american anul trecut. Sunt în această țară de la 13 ani. Sunt aici din cauza golului lăsat în mine de campania electorală, care astăzi s-a umplut cu furie. Este îngrozitor ce se întâmplă. Nu pot să cred că Donald Trump a fost ales președinte", a afirmat revoltată tânăra.

"Sunt îngrozită de ce se întâmplă în această ţară", a spus și Adriana Rizzo, în vârstă de 22 de ani, din Chicago.

În Chicago, 1.800 de oameni s-au strâns în faţa Trump International Hotel and Tower, strigând “Nu Trump! Nu KKK! Nu Statelor Unite rasiste!”.

Poliţia a fost nevoită să închidă drumurile, pentru a bloca manifestanţii.

La Seattle, poliţia a răspuns la un incident armat cu cinci răniţi, în apropiere de protestul anti-Trump. Potrivit poliţiei, incidentul armat nu a avut legătură cu protestele.

Manifestaţii de amploare au avut loc şi la Philadelphia, Boston şi Portland, Oregon, noi proteste urmând să aibă loc la San Francisco şi Los Angeles.

Și la Austin, capitala statului Texas, sute de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale.

Manifestații au fost și în fața Casei Albe, unde Barack Obama urmează să îl primească pe Donald Trump.

"Avem o voce!", se putea citi pe pancartele protestatarilor.

Joanne Paradis, 31 de ani, s-a născut în Mexic și lucrează pentru un ONG la Washington. "Mă simt foarte rău. Trebuie să admitem ce s-a întâmplat pentru a face față și a depăși situația", a spus tânăra.

Sistemul electoral indirect din SUA "nu mai funcționează deloc", a acuzat și Nicholas Forker.

În California, elevi de liceu și studenți și-au părăsit cursurile și au improvizat manifestanții în campusuri. În Pennsylvania, sute de studenți de la universitatea din Pittsburgh au defilat pe străzi.

Sara este gay și vrea ca toată lumea să fie egală.

"Cred în drepturile homosexualilor și vreau ca toți prietenii mei gay să fie în siguranță, vreau să li se spună că pot fi în siguranță. Simt că avem o voce, că suntem puternici și că putem face diferența", a mai spus tânăra.

Barack Obama și soția sa, Michelle, îi vor primi pe Donald și Melania Trump la Casa Albă. Reuniunea dintre cel de-al 44-lea președinte al Statelor Unite și succesorul său, ales marți în dauna lui Hillary Clinton, va începe la orele 11.00 (16.00 GMT) și va fi urmată de scurte declarații de presă, a precizat executivul american.

La rândul său, Michelle Obama va avea în reședința de la Casa Albă o întrevedere cu Melania Trump care este pe punctul de a deveni prima "First Lady" de origine străină după aproape două secole. Jurnaliștii nu vor asista la această întâlnire.

Alte stiri din Externe

Ultima oră