Proteste la Kiev. Se cer demisiile președintelui Petro Poroșenko și a guvernului

21 Feb 2016 | scris de Cristi Ionescu
Proteste la Kiev. Se cer demisiile președintelui Petro Poroșenko și a guvernului

Mai multe sute de persoane au manifestat la Kiev la apelul unei mișcări necunoscute până în prezent pentru a cere demisia președintelui Petro Poroșenko și a guvernului său, acuzați că sunt lipsiți de inițiativă în fața Rusiei și că tolerează corupția.

Manifestanții, printre care mulți pensionari și indivizi în ținută de camuflaj prezentându-se ca foști luptători împotriva rebeliunii proruse din estul țării, au votat simbolic o rezoluție în care s-au pronunțat pentru "destituirea guvernului actual" și "declararea alegerilor prezidențiale și legislative anticipate". Potrivit mass-media, unul dintre liderii acestei mișcări este cunoscut pentru antisemitismul său, iar alții au fost condamnați pentru huliganism sau crime.

Manifestația s-a desfășurat în Piața Independenței din Kiev, loc simbolic al revoltei proeuropene, la o zi după comemorarea represiunii sângeroase a acesteia în urmă cu doi ani. Protestatarii au aprins focul în coșurile de gunoi pentru a se încălzi, dar situația a rămas calmă, potrivit corespondenților AFP la fața locului.

Frecvent criticați în Ucraina și în Occident pentru insuficiența reformelor și a luptei anticorupție, actualii conducători ai Ucrainei s-au aflat printre liderii politici ai insurecției din Piața Independenței care a dus la fuga în Rusia în urmă cu doi ani a președintelui prorus Viktor Ianukovici, destituit ulterior de parlament.

Alte stiri din Externe

Ultima oră