Mii de greci au ieșit în stradă, nemulțumiți de planul de reforme

10 Iul 2015
Mii de greci au ieșit în stradă, nemulțumiți de planul de reforme
Mii de greci au ieșit, vineri seară, pe străzile Atenei, pentru a protesta față de pachetul de reforme mai dure decât cele propuse de creditori, prezentat de Guvern.

Guvernul grec a trimis Eurogroupului un nou plan de reforme, inclusiv majorarea taxelor, pentru a primi un nou credit de 53 miliarde euro de la Mecanismul European de Stabilitate (ESM) care sa salveze tara de la faliment, plan ce urmeaza a fi analizat si acceptat sau nu de liderii europeni, in cadrul summit-ului extins de duminica.

Printre protestatari se află numeroși pensionari, care cer redeschiderea băncilor, relatează The Telegraph. Pensionarii stau de o săptămână în fața băncilor, pentru a încasa banii de care trebuie să beneficieze. Vestea că guvernul vrea să încheie cu creditorii un acord chiar mai dur decât cel respins la referendum i-a luat prin surprindere.

Potrivit planului actual, ajutoarele pentru cei cu pensii mici vor fi eliminate până în 2019, iar tăierea lor va începe chiar din acest an. Printre măsurile promise de Guvernul de la Atena se numără şi eliminarea stimulentelor pentru pensionări anticipate şi majorarea progresivă a vârstei de pensionare la 67 de ani până în 2022. 45% dintre pensionarii greci primesc lunar mai puțin de 665 de euro, sumă la care Guvernul a stabilit pragul de sărăcie. Ca să-i ajute pe pensionari, Guvernul le-a acordat lunar un sport de 150 de euro. Conform noului plan, acest ajutor dispare.



Alte stiri din Externe

Ultima oră