Protestul fermierilor greci a închis punctul de frontieră Kulata-Promahonas, dintre Bulgaria şi Grecia

13 Feb 2016 | scris de Veronica M. Florentina
Protestul fermierilor greci a închis punctul de frontieră Kulata-Promahonas, dintre Bulgaria şi Grecia

Un alt punct de frontieră dintre Bulgaria şi Grecia, Ilinden-Eksohi, este închis pentru toate tipurile de autovehicule, informează Poliţia bulgară de Frontieră, citată de Rador.

Conform înţelegerii cu protestatarii greci, punctul Ilinden-Eksohi ar urma să fie redeschis în intervalul 15:00-17:00 doar pentru trecerea autoturismelor şi autocarelor. Nu se ştie, însă, dacă fermierii greci vor respecta această înţelegere.

Gaze lacrimogene împotriva fermierilor care protestează la Atena

Poliția elenă a făcut uz de gaze lacrimogene împotriva fermierilor care au protestat vineri față de reforma sistemului de pensii, după ce aceștia au aruncat cu pietre asupra sediul Ministerului Agriculturii din centrul Atenei.

Conform planului de reformă cerut de creditorii internaționali ai Greciei, fermierii ar urma să fie confruntați cu o triplare a contribuțiilor la asigurările sociale și cu o majorare a impozitului pe venit.

În semn de protest, ei blochează autostrăzile de pe teritoriul țării de peste trei săptămâni.

Premierul Alexis Tsipras s-a declarat dispus să discute cu fermierii despre posibila modificare a proiectului de reformă, dar aceștia i-au respins propunerea.

Planul, criticat de toate categoriile de salariați, vizează în principal economisirea a 1,8 miliarde pe an (circa 1% din PIB), în cadrul cerințelor de reformă formulate de creditorii internaționali (FMI, UE și BCE), în schimbul noului plan de ajutor, de 86 miliarde de euro, convenit în iulie 2015.

Tsipras este decis ca această reformă să fie aprobată și pusă în aplicare cât mai rapid, sperând că ea va contribui la începerea negocierilor privind o reducere a uriașei datorii publice a țării, care atinge aproape 200% din PIB.

Proiectul de lege urmează să fie supus în această lună votului în parlament, unde premierul Tsipras dispune doar de o majoritate de 153 de voturi din 300.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră