Prinţul Harry şi Ducesa de Sussex, Meghan Markle, renunţă la rangul de membri "seniori" ai familiei regale

09 Ian 2020
Prinţul Harry şi Ducesa de Sussex, Meghan Markle, renunţă la rangul de membri "seniori" ai familiei regale

Prinţul Harry şi soţia sa, Ducesa Meghan Markle, au anunţat miercuri seară că renunţă la rangul de membri "seniori" ai familiei regale britanice, informează BBC News online.

"După multe luni de reflecţie şi discuţii, am ales să facem o tranziţie anul acesta prin configurarea unui nou rol progresiv în instituţie", au transmis prinţul Harry şi Meghan Markle, Ducele şi Ducesa de Sussex, într-un comunicat de presă preluat de Mediafax.

"Intenţionăm să renunţăm la statutul de membri seniori ai Familiei Regale şi să muncim pentru a deveni independenţi din punct de vedere financiar, dar vom continua să o susţinem deplin pe Majestatea Sa Regina", au precizat Prinţul Harry şi Meghan Markle.

Ducele și Ducesa de Sussex au subliniat că intenţionează să "îşi echilibreze timpul între Marea Britanie şi America de Nord".

"Acest echilibru geografic ne va permite să ne creştem fiul cu respect faţă de tradiţia regală în care s-a născut, dar va oferi familiei spaţiul pentru a se concentra pe viitorul capitol, inclusiv lansarea noii noastre entităţi caritabile", se mai arată în comunicat.

Presa britanică relatează că anunțul a fost primit cu dezamăgire de Palatul Buckingham, care a transmis că discuțiile pe această temă sunt abia la început, semn că membrii familiei regale nu au fost consultați.

"Înțelegem dorința de a adopta o perspectivă diferită, dar acestea sunt probleme complicate, care trebuie rezolvate în timp", a declarat un purtător de cuvânt citat de "The Independent".

UPDATE

Familia regală britanică este afectată şi dezamăgită de decizia şocantă luată de prinţul Harry şi soţia sa Meghan, duci de Sussex, de a se retrage din rolurile pe care le îndeplineau şi de a trăi independent financiar faţă de Casa Regală, conform unei surse de la Palatul Buckingham citată joi de Reuters şi Press Association.

Cei doi îşi doresc să petreacă mai mult timp împreună în America de Nord, departe de îndatoririle pe care le aveau în calitate de membri ai familiei regale.

Anunţul făcut de prinţul Harry şi de Meghan miercuri seară, pe reţelele de socializare, pare să-i fi luat pe nepregătite pe regina Elisabeta, bunica lui Harry, şi pe tatăl acestuia, prinţul Charles, moştenitorul tronului.

După un an agitat, în care s-a adâncit prăpastia dintre prinţul Harry şi presă şi s-a produs şi o răcire cu cealaltă familie princiară, cea a fratelui mai mare, prinţul William, Harry a anunţat că doreşte să obţină independenţa financiară pentru familia sa, că va înfiinţa o nouă organizaţie caritabilă şi că va păstra doar o mică parte din îndatoririle oficiale pe care le are.

Sursa din cadrul Palatului Buckingham a precizat că ceilalţi membri ai familiei regale au început să discute pe tema acestei decizii cu prinţul Harry şi soţia sa.

"Le înţelegem dorinţa de a trece la o abordare diferită, însă astfel de lucruri sunt complicate şi este nevoie de timp pentru a le rezolva", conform sursei care şi-a păstrat anonimatul.

Press Association precizează că ducii de Sussex nu au consultat-o nici pe regina Elisabeta şi nici pe prinţul Charles cu privire la această decizie. În acest context, "atmosfera" la Palatul Buckingham este una de dezamăgire, iar conform BBC, regina şi prinţul moştenitor sunt "afectaţi" de decizia lui Harry şi Meghan.

În acest context, orice viitor rol, oricât de nesemnificativ, pe care ducii de Sussex îl vor aborda în calitate de membri ai familiei regale va trebui analizat din perspectiva câştigurilor financiare pentru ca aceştia să nu fie acuzaţi că profită de apartenenţa la familia regală.

Decizia ducilor de Sussex, adăugată scandalului de pedofilie în care este implicat ducele de York, Andrew, fratele prinţului Charles, conturează o veritabilă criză în sânul Casei Regale britanice, care în perioada de după moartea prinţesei Diana, însoţită de speculaţii legate de o posibilă crimă, a fost ocolită de alte scandaluri.

"După mai multe luni de reflecţie şi discuţii între noi, am decis ca în acest an să facem tranziţia spre construcţia progresivă a unui nou rol în cadrul acestei instituţii. Intenţionăm să ne retragem din calitatea de membri 'seniori' ai familiei regale şi să muncim pentru a deveni independenţi din punct de vedere financiar, continuând însă să o susţinem deplin pe Majestatea sa Regina", conform comunicatului prin care cei doi şi-au anunţat decizia.

"Avem acum în plan să ne împărţim timpul între Regatul Unit şi America de Nord, continuând să ne onorăm datoria faţă de Regină, Commonwealth şi patronajele noastre", se mai precizează în comunicat.

Mutarea parţială în America de Nord "ne va permite să ne creştem fiul într-o apreciere pentru tradiţia regală în care s-a născut, oferind în acelaşi timp familiei noastre spaţiul de a se concentra pe următorul capitol", au mai explicat ei. 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Externe

Ultima oră