Primarul Budapestei, convocat de poliție pentru că a permis desfășurarea Marșului Pride

24 Iul 2025
Primarul Budapestei, convocat de poliție pentru că a permis desfășurarea Marșului Pride

Primarul capitalei Ungariei, Gergely Karácsony, a fost convocat de poliție în calitate de suspect, în legătură cu decizia de a permite desfășurarea Marșului Pride pe 28 iunie, în ciuda unei interdicții oficiale. Evenimentul a reunit, potrivit organizatorilor, peste 200.000 de participanți. Autoritățile justifică ancheta prin noile reglementări privind protecția minorilor, în timp ce primăria consideră că marșul a fost un eveniment municipal care nu necesita autorizare specială, scrie Le Figaro

Peste 200.000 de persoane au defilat pe 28 iunie la Budapesta, potrivit organizatorilor — o mobilizare record, ca reacție la regresul fără precedent al drepturilor persoanelor LGBT+, regres denunțat de Comisia Europeană.

Primarul Budapestei a fost convocat de poliție pentru o audiere în legătură cu decizia sa de a permite desfășurarea Marșului Pride la sfârșitul lunii iunie în capitala ungară, în ciuda măsurilor oficiale de interzicere, a anunțat joi cabinetul său.
Gergely Karácsony „a fost convocat în calitate de suspect și va fi audiat de anchetatori săptămâna viitoare”, se arată în același comunicat.
„Dacă acesta este prețul pe care trebuie să-l plătești în această țară pentru a apăra libertatea, atunci sunt mândru”, a reacționat primarul capitalei ungare pe Facebook.

Peste 200.000 de persoane au defilat pe 28 iunie la Budapesta, potrivit organizatorilor — o mobilizare record împotriva regresului fără precedent al drepturilor LGBT+, denunțat de Comisia Europeană.

Premierul naționalist Viktor Orbán, care de ani de zile atacă drepturile persoanelor LGBT+ în numele „protecției copiilor”, a adoptat la mijlocul lunii martie o lege care interzice orice manifestație ce ar expune minori la homosexualitate sau la identități transgender.

O „marș al rușinii”, potrivit lui Viktor Orbán

Poliția interzisese desfășurarea marșului în baza acestei legi, însă primarul ecologist al Budapestei a replicat că este vorba despre un „eveniment municipal”, care nu ar necesita o autorizație oficială.
Organizarea sau apelul la participare la marș sunt pasibile de un an de închisoare.

Participanții riscau și ei amenzi de până la 500 de euro, însă la începutul lunii iulie, poliția a anunțat că „nu va lua nicio măsură împotriva lor”, având în vedere „incertitudinea juridică” care planează asupra evenimentului. „Ei au putut crede că prezența lor nu încalcă reglementările în vigoare”, a argumentat poliția.

Viktor Orbán a calificat marșul drept „o rușine” și a avertizat asupra unor consecințe judiciare, guvernul acuzând opoziția că, „la ordinul Bruxelles-ului, a încurajat încălcarea unor legi care nu-i convin, a batjocorit suveranitatea Ungariei și, cu sprijin extern, a încercat să ne impună cultura woke.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră