Prim-ministrul polonez Donald Tusk spune ca militarii NATO sunt deja prezenți în Ucraina

10 Mai 2024
Prim-ministrul polonez Donald Tusk spune ca militarii NATO sunt deja prezenți în Ucraina

Un anumit contingent de reprezentanți ai Alianței Nord-Atlantice este deja prezent pe teritoriul Ucrainei. Aceștia sunt instructori și observatori, a declarat premierul polonez Donald Tusk în timpul unei conversații cu jurnaliștii, scrie RBC Ukraina

Întrebat dacă ONU ar putea trimite trupe în Ucraina, Tusk s-a referit la războiul din Iugoslavia, în timpul căruia trupele ONU nu au sosit, dar reprezentanții NATO au participat și au reușit să pună capăt războiului. Oficialul polonez a subliniat că ONU nu este potrivită pentru război, ci pentru divizare.

„În acest moment, după cum știți, nu vreau să intervin direct (în Ucraina) pentru că nu vreau să trimit trupe”, a spus el.

Tusk a mai clarificat că NATO ajută Ucraina cât mai mult posibil și fără asistența NATO, Ucraina nu ar fi putut rezista atât de mult timp.

Într-o conversație cu jurnalistul, Tusk a menționat că pe teritoriul Ucrainei se află deja o serie de soldați, observatori și ingineri din țările NATO, dar nu a precizat ai cui militari sunt aceștia.

Inițiativa de a trimite trupe NATO în Ucraina

Pentru prima dată, președintele francez Emmanuel Macron a ridicat subiectul desfășurării trupelor occidentale în Ucraina. El a spus că un astfel de scenariu nu trebuie exclus . În același timp, Macron a subliniat că nu există o opinie comună în acest sens în NATO.

Statele Unite nu au susținut această idee, iar Rusia a început previzibil să amenințe că va lovi trupele franceze dacă acestea ar apărea în Ucraina. Macron, pe de altă parte, a rămas nedescurajat de reacția și amenințările Kremlinului după declarația sa despre posibila desfășurare a trupelor occidentale în Ucraina.

Cu toate acestea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat recent că Alianța nu are de gând să desfășoare trupe în Ucraina , iar Kievul nici măcar nu a făcut o astfel de solicitare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră