Prim ministrul Cehiei cere înființarea unei armate UE pentru a completa NATO

24 Aug 2016 | scris de Vlad Gheorghieș
Prim ministrul Cehiei cere înființarea unei armate UE pentru a completa NATO

Aflat luni la palatul Czernin, sediul Ministerului de Externe al Cehiei, Bohuslav Sobotka a vorbit puțin peste 25 de minute, punând accent pe provocările în materie de politică externă pe care le întampină țara sa. Prim ministrul a declarat că în ultimii doi ani, probleme precum terorismul, migrația, agresiunea rusă, puciul din Tucia și Brexit-ul au închis un capitol de relativă pace pe continentul european, în momentul de față, securitatea dominând discursul public și politic.

 

"Experiența ultimei migrații a arătat importanța granițelor interne europene. Puse în fața migrației în masă, necontrolate, chiar și statele din centrul Europei au realizat că granițele interne trebuie controlate mai bine... pe lângă o politică externă și de securitate mai bine coordonată, mai consider că, pe termen lung, nu vom putea face nimic fără o armată unită, europeana."

 

Sobotka a subliniat că nu crede că o astfel de forță militară va submina NATO, ci mai degrabă ar completa alianța, iar Republica Cehă va ramane aliatul Statelor Unite ale Americii indiferent cine va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie.

 

Ideea lui Sobotka, de creare a unei armate europene comune, a fost întampinată cu reacții negative venite din partea multor politicieni cehi. Vice președintele partidului de opoziție Top 09, Marek Ženíšek a declarat că angajamentele Cehiei în cadrul NATO sunt suficiente pentru nevoile țării.

 

"Sunt de acord, pe larg, cu ce a spus prim ministrul în discursul sau. De la Ucraina, la Turcia, la declarația conform căreia Republica Cehă nu are alternativă la UE sau NATO. Singurul lucru cu care nu sunt de acord este crearea unei armate UE."

 

Președintele Partidului Civic Democrat, Petr Fiala, a postat un mesaj pe rețeaua Twitter în care susținea că o astfel de institutie ar fi "degeaba" și doar ar crea și mai multă birocrație în Europa, pe când

generalul ceh, Petr Pavel, președintele Comitetului Militar NATO, a catalogat ideea lui Sobotka drept fiind o "utopie".

Ideea creări unei armate Europene întâmpină multă rezistență și în restul Europei, mulți politicieni considerând că acesta este doar un vis.

Alte stiri din Externe

Ultima oră