Prezentarea lui Von der Leyen pentru încă cinci ani: Da fermierilor, Nu extremei drepte

08 Mar 2024
Prezentarea lui Von der Leyen pentru încă cinci ani: Da fermierilor, Nu extremei drepte

Partidul Popular European a votat pentru ca președinta Comisiei să rămână în funcție până în 2029 – dar nu toată lumea a fost convinsă, scrie Politico.

Familia politică în primul rând.

Acesta a fost mesajul către Ursula von der Leyen de la casa ei politică, în timp ce ea se pregătește să aducă argumente tuturor europenilor că merită încă un mandat în fruntea executivului european.

Încoronarea lui Von der Leyen ca principal candidat al Partidului Popular European pentru alegerile pentru Parlamentul European din iunie nu a fost niciodată pusă la îndoială. Cu toate acestea, proporția totală a delegaților a fost o cifră atent urmărită la congresul de la București. 

Aproape unul din cinci delegați au votat împotriva ei. A fost un avertisment adresat președintei în exercițiu al Comisiei din părțile mai conservatoare ale partidului său de centru-dreapta să nu mai îmbrățișeze politicile Green Deal – și pe președintele francez – în încercarea ei de a rămâne la putere. 

„Mă abțin”, le-a spus Michel Barnier, fostul negociator al UE pentru Brexit, jurnaliştilor înainte de vot. Conservatorul francez a citat decizia lui von der Leyen de a participa la un eveniment de campanie cu președintele francez Emmanuel Macron anul trecut.

Percepțiile cu privire la unitatea PPE au fost tulburate și mai mult de confuzia cu privire la câți dintre alegătorii partidului au sărit peste alegeri. 

PPE a comunicat inițial că 801 de delegați ar putea vota pentru von der Leyen - care era singurul nume de pe buletinul de vot. Ulterior, partidul a informat jurnaliștii într-un comunicat de presă că un număr mai mic, 737, avea drept de vot, iar un număr și mai mic încă s-a înscris pentru a vota. 

Liderii UE vor decide în cele din urmă pe cine să plaseze în acest rol după alegerile pentru Parlamentul European din iunie, dar nominalizarea ei drept candidat principal a consolidat statutul lui von der Leyen de lider.

Deși nu se poate cunoaște motivația celor care nu s-au prezentat la votul secret, rezultatul a prevestit un vot crucial la sfârșitul acestui an în Parlamentul European, unde va avea nevoie de sprijinul majorității deputaților europeni pentru a-și asigura loc de munca.

Patru sute din cele 499 de voturi exprimate au fost în favoarea lui von der Leyen, cu 10 voturi anulate și 89 de voturi împotriva ei. Asta înseamnă că aproximativ 18% din PPE au votat împotriva ei.

În cele din urmă, însă, numirea ei ca candidat principal al PPE nu a fost niciodată pusă la îndoială. Un participant, ieșind lejer din cameră după anunț, a remarcat ironic: „O nebunie!”

Mulțime și laude

O mulțime de politicieni și agenți politici s-au înghesuit în jurul lui von der Leyen pe scenă pentru a o felicita după anunț.

Lideri precum Taoiseach irlandez Leo Varadkar, prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis și președintele Parlamentului European Roberta Metsola au fost văzuți anterior votând, la un eveniment care a fost menit sa fie o demonstrație de forță pentru centrul-dreapta Europei, care sunt acum forța predominantă în Consiliul European. 

„Cred că a dat dovadă de o conducere foarte puternică, în special în privința Covidului și a Ucrainei”, a declarat premierul finlandez Petteri Orpo în timp ce sorbea o sticlă de bere Peroni. „După părerea mea, ea a devenit mai bună cu timpul și o susțin ferm”, a spus el într-un interviu.

Fostul președinte al Comisiei, José Manuel Barroso, a declarat pentru POLITICO că alegerea lui von der Leyen „are sens”. Întrebat dacă trebuie să facă campanie, a spus: „Nu știu dacă are timp să meargă în toate țările, dar sper că va participa ca spitzenkandidat, drept candidat principal.

Nu a fost încă anunțat cine va conduce echipa ei de campanie.

Întrebat dacă este păcat c nu existe o competiție adevărată, comisarul european croat Dubravka Šuica a spus: „Nu este nevoie să facem o performanță în acest sens. Am trăit în comunism. Ne-am prefăcut că avem doi candidați. Aici nu avem doi pentru că știm că ea este lider și va câștiga în cele din urmă.”

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a spus că „nu a mai văzut un astfel de Congres de mult timp” în ceea ce privește entuziasmul și unitatea afișate. Ea a subliniat „numărul de premieri care sunt aici cu un mesaj comun: că ultimii cinci ani au fost grei, următorii cinci ani nu vor fi mai ușori, dar am reușit să depășim”.

Rebelii au linie politică

Printre rebeli s-au numărat republicanii francezi și partidul sloven al fostului prim-ministru Janez Janša.

„Ne-am păstrat linia noastră politică”, a declarat europarlamentarul conservator francez François-Xavier Bellamy după vot.

„Prea multă energie și atenție au fost dedicate politicii greșite a tranziției ecologice”, a spus europarlamentarul sloven Milan Zver, care a spus că nu o sprijină.

Înainte de a începe votul, von der Leyen, care va rămâne președintele Comisiei până la alegeri, a ținut un discurs în care a trecut puțin în campanie, descriindu-se ca fiind creștin-democrată și împletind istoria Europei cu a ei. „Tatăl meu a vorbit adesea despre Europa ca și cum ar fi parte din familia noastră”, a spus ea.

Mesajul ei despre agricultură a căzut bine în rândul unor părți din familia ei de centru-dreapta care s-au împotrivit Green Deal, unuldintre elementele cheie ale moștenirii ei ca șef al UE. 

Norbert Lins, care prezidează comisia pentru agricultură a Parlamentului European, a declarat că a apreciat semnalele lui von der Leyen din ultimele șase luni, inclusiv aprobarea utilizării controversatului erbicid glifosat și scăderea statutului de protecție a lupilor.  

Ea a subliniat prerogativele rurale ale centrului-dreapta, descriind situațiile dintre fermierii forțați să-și vândă produsele în pierdere drept „inacceptabile” și și-a laudat propria conducere a UE ca fiind o stâncă pe fondul insecurității în creștere. „În vremuri de schimbare, Europa te sprijină”, a spus ea.

Von der Leyen și-a prezentat familia conservatoare ca un bastion împotriva populiștilor, dând o lovitură împotriva partidului de extremă dreaptă a lui Marine Le Pen, „Prietenii lui Putin”, într-o conferință de presă după vot.  

Cu toate acestea, PPE guvernează cu partide de extremă dreapta și populiste în unele părți ale Europei, cum ar fi Finlanda și Italia.

Von der Leyen părea pregătită să-și apere situația în ceea ce privește migrația și noul model de linie dură pe care partidul ei l-a susținut într-un manifest care cere triplarea forței de frontieră a UE, Frontex, și trimiterea solicitanților de azil în țări din afara UE.

Trecerea ei spre dreapta nu a mulțumit pe toată lumea. 

Liderul irlandez Leo Varadkar a spus că partidul său Fine Gael a lucrat pentru a atenua poziția PPE cu privire la un proiect de lege esențial pe care majoritatea deputaților săi au încercat să îl doboare și asupra migrației.

„Dacă vedeți limbajul despre migrație, de exemplu, am fost foarte puternici să ne asigurăm că orice facem este în conformitate cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului și cu Convenția de la Geneva”, a spus el.  

În cele din urmă, partidul conservator a optat pentru alegerea conservatoare.  

„Nu este momentul să zdrunci barca”, a spus europarlamentarul finlandez Petri Sarvamaa. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră