Presupusul autor al atentatului din noaptea de Anul Nou, de la Istanbul, a fost arestat (VIDEO)

17 Ian 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Presupusul autor al atentatului din noaptea de Anul Nou, de la Istanbul, a fost arestat (VIDEO) Galerie foto (2)

Presupusul autor al atentatului din noaptea de Revelion, de la clubul Reina, din Istanbul, a fost capturat de poliție, în urma unei operațiuni la care au participat și serviciile secrete turce MIT, scrie ouest-france.fr.

 

Operaţiunea a avut loc într-un apartament din zona europeană a Istanbulului, Esenyurt, unde se afla împreună cu fiul său, în vârstă de patru ani.  Copilul a fost încredinţat serviciilor sociale, scrie ouest-france.fr.

 

 

Poliţia reperase de trei zile locul în care se afla suspectul şi l-a urmărit pentru a-i identifica eventualii complici, potrivit postului de televiziune TRT. 

Suspectul este acuzat de uciderea a 39 de persoane, dintre care 27 cetăţeni străini, în discoteca din cel mai mare oraş al ţării.

Agenția de presă Anadolu adaugă că numele suspectului este Abdulgadir Masharipov, dar acesta folosea în cadrul Statului Islamic numele de cod Ebu Muhammed Horasani. Canalul de televiziune TRT susține că apartamentul unde a fost găsit teroristul aparține unui kirghiz, care ar fi fost și el arestat. 

 

 

Aceste date corespund celor furnizate de poliție și serviciile de informații în 8 ianuarie, când autorul atacului a fost identificat ca un uzbec în vârstă de 34 de ani, membru al unei celule teroriste din Asia centrală.

Măsuri de strictă securitate au fost luate în zona sediului poliţiei din Istanbul, unde se află acum presupusul autor al atentatului.

Agenţia de presă Dogan a publicat o fotografie a suspectului, cu faţa tumefiată şi cu pete de sânge. Potrivit postului TRT, suspectul locuia într-un apartament închiriat de un cetăţen kirghiz, care a fost şi el arestat.

 

 

Potrivit agenţiei Anadolu, alte cinci persoane au fost arestate în cursul operaţiunii de luni seara, dintre care trei sunt femei.

 

 

Cel puţin 35 de persoane au fost arestate până acum, în legătură cu atentatul, înaintea acestei operaţiuni a poliţiei şi a serviciilor secrete, potrivit agenţiei Anadolu.

Atentatul de la Reina a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic.

O interesantă declaraţie a venit luni din partea vicepremierului turc, potrivit caruia  masacrul de la Reina a fost comis în mod profesionist, cu implicarea unui serviciu secret.

"Se pare că atacul de la Reina nu este doar acțiunea unei organizații teroriste, dar a fost implicat și un serviciu secret. A fost un act extrem de planificat și organizat", a spus Numan Kurtulmus într-un interviu pentru postul de televiziune A Haber.

Presa turcă a relatat luni că autoritățile investighează posibilitatea ca în spatele atacului să se fi aflat motive financiare, după descoperirea a 150.000 de dolari care ar fi urmat să-i fie predați atentatorului.

UPDATE

Premierul turc Binali Yildirim a confirmat marți arestarea autorului atacului comis în noaptea de Anul Nou.

Potrivit guvernatorului Istanbulului, Vasip Sahin, citat de DPA și AFP, suspectul capturat luni și-a recunoscut fapta. 'Teroristul și-a recunoscut crima', a indicat guvernatorul, precizând că este vorba despre cetățeanul uzbek Abdulgadir Mașaripov. 'Este un terorist bine antrenat. A fost antrenat în Afganistan și vorbește patru limbi', a adăugat oficialul, potrivit agerpres.ro.

Faptul că a fost prins în viață constituie un succes important pentru serviciile de securitate turce, care vor încerca să obțină la interogatoriu informații prețioase despre rețelele Statului Islamic în Turcia, unde mai multe atentate sângeroase au fost atribuite grupării jihadiste. 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră