Președintele Consiliului European, Donald Tusk: Europa a fost aproape de catastrofă

17 Iul 2015
Președintele Consiliului European, Donald Tusk: Europa a fost aproape de catastrofă
Europa a fost foarte aproape de catastrofă în momentul în care negocierile din weekend-ul trecut, dintre Grecia și creditorii săi pentru un nou plan de salvare, aproape au eșuat, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk, într-un interviu publicat de un ziar grec, relatează Reuters.
 
Într-un final, luni dimineață, după 17 ore de discuții, cele două părți au ajuns la un acord, evitând un colaps financiar în Grecia și o probabilă ieșire din zona euro.
 
Tusk susține că Angela Merkel și premierul grec Alexis Tsipras s-au târguit asupra nivelului fondurilor provenite din privatizări care vor trebui să fie alocate pentru investiții.
 
"În timpul negocierilor, în jurul orei 07:00 dimineața, când Merkel și Tsipras au cerut o pauză, am simțit că riscul ca acestea să eșueze era foarte aproape”, a afirmat Donald Tusk în interviul pentru Kathimerini. „La momentul respectiv diferența dintre ei era de numai 2,5 miliarde de euro. Atunci le-am spus că dacă negocierile se vor sfârși fără rezultat aș fi gata să anunț public că Europa este aproape de catastrofă pentru 2,5 miliarde de euro”, a povestit Tusk.
 
Președintele CE a spus că cel mai important lucru în negocieri a fost să ajute Grecia. 
 
"Totuși, a trebuit să discutăm consecințele pe termen mediu și lung ale unui Grexit, o procedură haotică și imprevizibilă cu impact politic și geopolitic. A fost o soluție necesară să evităm riscul de haos imediat și de incapacitate de plată, dar este numai primul pas”, a conchis Donald Tusk. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră