Președintele chinez Xi Jinping a sosit în Franța pentru o vizită oficială

05 Mai 2024
Președintele chinez Xi Jinping a sosit în Franța pentru o vizită oficială

„În după-amiaza zilei de 5 mai președintele Xi Jinping a sosit cu avionul la Paris pentru a începe o vizită de stat în Franța”, a declarat televiziunea oficială chineză, citata de BFMTV.

În timpul șederii sale, care se preconizează că va dura două zile, se va întâlni cu omologul său francez Emmanuel Macron pentru a discuta atât problemele comerciale, cât și cele geopolitice, inclusiv căutarea unei soluții la războiul din Ucraina , în timp ce Beijingul continuă să ofere sprijin Moscovei,

Discuții cu von der Leyen

Xi Jinping a fost primit de prim-ministrul Gabriel Attal pe aeroportul din Paris Orly.

Luni, Xi Jinping, care vine să sărbătorească 60 de ani de relații diplomatice franco-chineze, va continua întâlnirile cu Emmanuel Macron, care s-a consultat în prealabil cu cancelarul german Olaf Scholz.

Dimineața, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va alătura duoului franco-chinez de la Elysée pentru o sesiune care ar trebui să permită ridicarea disputelor comerciale, în timp ce Uniunea Europeană a sporit investigațiile privind subvențiile de stat chineze la mai multe sectoare industriale, în special vehiculele electrice, acuzate de denaturarea concurenței.

Un forum economic franco-chinez

Într-un interviu acordat duminică în La Tribune , Emmanuel Macron recunoaște că europenii „nu sunt unanimi” cu privire la strategia de adoptat, deoarece, spune el, „unii actori încă văd China în esență ca pe o piață a oportunităților”, în timp ce aceasta „exportă masiv în Europa”. El pledează „să ne protejăm mai bine securitatea națională”, „fim mult mai realiști în apărarea intereselor noastre” și „obținem reciprocitate”.

La Beijing, aceste măsuri considerate „protecționiste” cad prost. Autoritățile chineze au lansat propria lor anchetă anti-subvenție vizând în principal coniacul francez, împotriva căruia președintele francez intenționează să se pronunțe.

Deși nu a fost anunțat niciun contract major în această etapă, discuțiile privind investițiile au fost în derulare până la final. Un forum economic franco-chinez este, de asemenea, planificat luni la teatrul Marigny.

Ceremonie la Les Invalides și discuții private

Luni după-amiază, după o ceremonie oficială de întâmpinare la Invalides, și înaintea unui banchet la Elysée, Emmanuel Macron și Xi Jinping se vor întâlni față în față pentru cea mai politică secvență, apoi vor vorbi presei.

Francezul intenționează să le ceară chinezilor să susțină „arstitiul olimpic” pentru „toate” conflictele din timpul Jocurilor de la Paris din această vară.

Parisul dorește cel puțin să se asigure că China, principalul aliat al președintelui rus Vladimir Putin, nu va cădea în sprijinul clar pentru efortul său de război împotriva Kievului. Chiar și „încurajează-l să folosească pârghiile” pe care le are asupra Moscovei pentru a „contribui la rezolvarea acestui conflict”, potrivit Elysée.

Emmanuel Macron a transmis același mesaj în urmă cu un an în timpul propriei vizite de stat în China, cu rezultate modeste.

Pranz la Col du Tourmalet

Președintele francez va încerca totuși să conducă punctul acasă marți, în Pirinei, în timpul unei evadari mai personale între cei doi bărbați, însoțiți de soțiile lor.

Obiectivul acestui prânz de pe Col du Tourmalet, unde, în copilărie, își petrecea vacanțele cu bunica sa, este eminamente diplomatic: să încalce protocolul impunător pentru a stabili un dialog mai direct, în special asupra Ucrainei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră