Președintele CE, Donald Tusk: Criza imigranţilor poate genera "mişcări tectonice" în Uniunea Europeană

27 Oct 2015
Președintele CE, Donald Tusk: Criza imigranţilor poate genera
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat asupra faptului că problema imigrației poate genera "mişcări tectonice" în Uniunea Europeană, riscând să distrugă proiecte de succes precum Spaţiul Schengen, informează BBC News.

"Criza imigranţilor, cu care se confruntă Uniunea Europeană, probabil este cea mai mare provocare din ultimele decenii. Actuala provocare are potenţialul de a produce modificări în Uniunea Europeană pe care o cunoaştem. Are potenţialul de a distruge proiecte de succes precum libera circulaţie în Spaţiul Schengen", a declarat Donald Tusk.

"Şi, ce este mai periculos, actuala criză are potenţialul de a crea mişcări tectonice în peisajul politic european. Iar aceste schimbări nu sunt spre bine. Trăim în vremuri extraordinare, care necesită măsuri extraordinare, sacrificii extraordinare şi solidaritate extraordinară", a mai spus președintele Consiliului European.

În urmă cu câteva zile, Tusk i-a criticat pe liderii statelor membre ale Uniunii Europene pentru modul în care gestionează criza refugiaților și a calificat drept "naive" disputele pe acest subiect atât timp cât Europa nu reușește să oprească la granițele sale valul de migranți.
 
Aflat la Madrid, invitat la Congresul Partidului Popular European (PPE), fostul premier polonez s-a referit atât la liderii europeni care susțin necondiționat adoptarea unor măsuri de consolidare a controalelor la granițele externe ale Europei, cât și la cei care le solicită celorlalte state membre să manifeste "solidaritate" și să preia din povara reprezentată de numărul mare de refugiați. 
 
"Nu mai putem permite ca solidaritatea să fie echivalentă cu naivitatea, deschiderea cu lipsa de ajutor, libertatea cu haosul. Și prin asta mă refer, desigur, la situația de la granițele noastre", a afirmat Tusk, într-un discurs de cinci minute în fața delegaților PPE. (V.M.)

Alte stiri din Externe

Ultima oră