Presa germană: Avem nevoie de imigranți. Cineva trebuie să ne asigure pensiile peste 20-40 de ani

14 Sep 2015
Presa germană: Avem nevoie de imigranți. Cineva trebuie să ne asigure pensiile peste 20-40 de ani
Când vine vorba despre criza refugiaților, jurnalistii germani știu că trebuie să le explice cetățenilor invocând latura sentimentală: fotbalul și pensiile.
“Imigranții sunt o componentă importantă a poporului german. Conform statisticilor Comisiei Europene, populația Germaniei va ajunge în 2060 de la 81 la doar 71 de milioane. E ca și cum am șterge complet orașele Berlin, Hamburg, Koln, Frankfurt, Stuttgart, Dusseldorf și Dortmund”, notează finanzen100.net.

Problema cea mare în 2060 pentru Germania va fi reprezentată de faptul că 59% dintre muncitorii germani vor lucra doar ca cei în vârstă să își primească pensile și asigurările de sănătate.

“Avem nevoie în continuare de muncitori buni și bine instruiți. De unde scoatem 15 milioane de muncitori? Doar din străinătate. În primul rând fiindcă acolo se nasc mai mulți copii. Comisia Europeană este optimistă și mizează pe o creștere a ratei natalității în Germania de la 1,4 la 1,6, însă pentru menținerea populației am avea nevoie de 2,1”, amintesc jurnaliștii germani.

Puțin, în comparație cu natalitatea din Asia (2,2) , Australia (2,5) și Africa (4,7). 

“Șansele sunt mult mai mari ca un nou Albert Einstein sau Steve Jobs să se nască într-o tabără de refugiați din Somalia, decât pe teritoriul Germaniei. Dacă vrem să fim puternici peste 20-40 de ani, atunci trebuie să investim în copiii din străinătate. Acesta este principalul motiv pentru care marile companii din Germania sunt preocupate de refugiații tineri”, scrie sursa citată.

“Cei mai mulți refugiați sunt tineri, bine pregătiți și foarte motivați. Este o combinație ideală de a-i lega de viitorul concernului pentru următoarele decenii”, a declarat șeful Daimler, Dieter Zetsche.

Revista germană Der Spiegel apără rigorile sistemului german și susține că acestea rămân la fel de ferme și pentru imigranți. “Ești angajat la Telekom doar dacă ai studii economice și cunoștințe avansate de limbă germană și engleză. Solicitanții de azil pot aplica pentru astfel de locuri de muncă doar după ce au fost refuzate de cetățenii germani și de cei din UE”.

Cât privește rezervorul de forță de muncă din Europa, acesta va suferi și mai mult decât cel din Germania. Se vor pierde 26 de milioane de oameni. În acest moment, 29% din forța de muncă din Europa asigură achitarea tuturor pensiilor, în 2060 se va ajunge la 51%.

În final, nemții aduc în discutie și fotbalul. “În 1990 am fost campioni mondiali fără vreun jucător provenit dintr-o familie de migranți. În 2014 am avut deja trei titulari (Jerome Boateng, Mesut Özil, Miroslav Klose) și alți trei în lot (Sami Khedira, Lukas Podolski, Shkodran Mustafi). În condițiile actuale nu putem deveni campioni mondiali în 2060.

Dacă lotul nu va fi completat de astfel de jucători nici măcar nu ne vom mai califica. Nu este un lucru rău să avem o asemenea echipă. La turneul final din Brazilia, Elveția a avut 17 jucători proveniți din familii de imigranți și a abținut anul trecut a doua cea mai bună clasare din ultimii 60 de ani”, subliniează germanii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră