Activiștii pentru drepturile omului din Belarus, Rusia și Ucraina au primit premiul Nobel pentru pace

07 Oct 2022
Activiștii pentru drepturile omului din Belarus, Rusia și Ucraina au primit premiul Nobel pentru pace

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat belarusului Ales Bialiatski, ONG-ului rus Memorial și Centrului Ucrainean pentru Libertăți Civile. Ediția din 2022 a Premiului Nobel pentru Pace este marcată de războiul din Ucraina și de situația politică din Rusia și Belarus, scrie Le Figaro.

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat vineri, 7 octombrie, unui trio de reprezentanți ai societăților civile din Europa de Est, activistului belarus Ales Beliatski, ONG-ului rus Memorial și Centrului Ucrainean pentru Libertăți Civile, un premiu extrem de simbolic în plin război din Ucraina. 

Comitetul Nobel norvegian dorește să onoreze trei campioni de seamă ai drepturilor omului, democrației și coexistenței pașnice în cele trei țări vecine Belarus, Rusia și Ucraina ”, a declarat președintele său Berit Reiss-Andersen.

Comitetul Norvegian pentru Nobel a cerut vineri Belarusului să elibereze activistul întemnițat Ales Beliatski. „ Mesajul nostru este să îndemnăm autoritățile din Belarus să-l elibereze pe domnul Beliatski și sperăm că acest lucru se va întâmpla și că va veni la Oslo pentru a primi premiul ”, a declarat Berit Reiss-Andersen, președintele comisiei Nobel. Dar există mii de prizonieri politici în Belarus și mă tem că dorința mea ar putea să nu fie foarte realistă”.

Premiul Nobel pentru pace pentru activistul pentru drepturile omului întemnițat Ales Beliatski este „recunoașterea unei lupte a bielorușilor împotriva regimului lui Alexandru Lukașenko”, a mai estimat vineri liderul opoziției Svetlana Tikhanovskaïa.

Soția câștigătorului Natalia Pintchouk a declarat pentru AFP că este „cuprinsă de emoție”, salutând „recunoașterea muncii lui Ales, colaboratorilor săi, organizației sale”.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lăudat într-un tweet recunoașterea „curajului excepțional al femeilor și bărbaților care se opun autocrației”. Ele arată puterea reală a societății civile în lupta pentru democrație”, a adăugat ea.

Președintele francez Emmanuel Macron a salutat vineri și acordarea Premiului Nobel pentru Pace „ apărătorilor neclintiți ai drepturilor omului în Europa ”. Maeștrii ai păcii, știu că pot conta pe sprijinul Franței”, a scris el pe Twitter.

Pe de altă parte, diplomația belarusă a criticat această distincție, susținând că „Alfred Nobel se rasuceste în mormântul său ”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră