Premierul danez cere renegocierea Convenţiei ONU privind refugiaţii

28 Dec 2015 | scris de Gabriela Antoniu
Premierul danez cere renegocierea Convenţiei ONU privind refugiaţii

Liderul partidului de centru-dreapta Venstre a declarat duminică seara pentru televiziunea TV2 că "dacă această situație continuă sau se înrăutățește ... vom ajunge la punctul în care va trebui să discutăm - și Danemarca nu o va putea face singură - despre ajustarea regulilor jocului".

Rasmussen a mai spus că eforturile trebuie să se concentreze asupra drepturilor refugiaților în prima țară în care ajung. "Dacă cineva, care caută adăpost din cauza războiului, a trăit timp de doi sau trei ani în Turcia, ar trebui să se ducă în Europa și să ceară azil acolo ? Astăzi, normele permit oamenilor să o facă, dar vom avea o discuție despre asta", a susţinut premierul danez.

Luna trecută, Danemarca a avut o dispută cu Suedia care a anunţat că, în curând, nu va mai putea să-i ajute pe solicitanţii de azil care ar putea să se întoarcă în Germania şi Danemarca. 

"Suedia s-a pus singură în această situaţie prin aplicarea unor politici extrem de blânde. Nu este o soluţie să redirecţionezi refugiaţii către alte ţări”, a spus ministrul danez al Integrării, Inger Støjberg.

În ianuarie 2016, parlamentul danez va dezbate o lege care va permite guvernului să confişte banii şi bunurile de valoare ale solicitanţilor de azil pentru a acoperi costurile cu întreţinerea acestora până la soluţionarea cererilor. Danemarca a vizat 18.000 de cereri pentru obţinerea statutului de refugiat din ianuarie până în noiembrie 2015.

Alte stiri din Externe

Ultima oră