Povestea tinerei de 16 ani care luptă singură ÎMPOTRIVA tradiției mutilării genitale

26 Aug 2015
Povestea tinerei de 16 ani care luptă singură ÎMPOTRIVA tradiției mutilării genitale
O tânără de 16 ani din Sierra Leone este singura fată din satul ei care refuză mutilarea genitală practicată de societatea Bondo.

Societatea este formată din femei. Acestea au misiunea ca, atunci când fetele din comunitate ajung la 16 ani, să fie duse în pădure unde are loc procedura de mutilare genitală. Practic, clitorisul este îndepărtat pe viu. O procedură extrem de dureroasă, de care majoritatea femeilor se tem. Ulterior, tinerile sunt ţinute în pădure chiar luni întregi, până îşi revin. În acest timp ele sunt învâţate cum să fie bune gospodine.

Mariatu are 16 şi deşi matuşa ei şi mama ei sunt parte a societăţii Bondo, tânăra refuză practica pe care o consideră barbară. „Îmi este teamă să dorm, pentru că pot veni noaptea să mă ia, cu acordul familiei mele”, spune Mariatu.

Într-un reportaj realizat de theguardian, una dintre femeile care militează pentru încetarea acestei proceduri, a spus că nu va uita niciodată durerile îngrizitoare prin care a trecut. „Este ca şi cum am fi pedepsite. De fapt, asta este mutilarea genitală – o pedeapsă”, spune femeia.”

„Când în Sierra Leone a fost epidemie de Ebola, nu m-am bucurat, nu am avut cum să mă bucur pentru că au murit atâţia oameni. M-am bucurat însă pentru faptul că atunci Guvernula decis că sociateta Bondo trebuie să oprească mutilările genitale. M-a bucurat pentru această lege, este o lege bună. Dar pe mine părinţii nu mă lasă să merg la şcoală pentru că am refuzat mutilarea. Poate că Guvernul ar trebui să vină cu o completare a legii şi să spună că fetele care refuză Bondo să primească o bursă şcolară de doi ani. Ar fi un spijin pentru multe fete care nu pot merge la şcoală dacă nu respectă tradiţia aceasta dureroasă. Eu sunt una dintre ele şi vreau să merg la şcoală”, povesteşte Mariatu.

Tânăra se gândeşte să îşi părăsească satul natal de teama femeilor din societatea Bondo.

Alte stiri din Externe

Ultima oră