Polonia fierbe în ger. Manifestaţii pentru apărarea libertăţii, cu mii de participanţi

23 Ian 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Polonia fierbe în ger. Manifestaţii pentru apărarea libertăţii, cu mii de participanţi


La Varşovia s-au adunat în faţa clădrii în care îşi are biroul premierul Beata Szydlo, dar apoi au trecut şi prin faţa palatului prezidenţial.
„Nu putinizării, nu supravegherii poliţieneşti, nu comunismului!”, scria pe pancartele purtate de manifestanţii ieşiţi în frig în stradă pentru a apăra libertatea ameninţată, după părerea lor de consevatorii lui Jaroslaw Kaczynski, veniţi la putere în octombrie trecut.
„Kaczysnki, cară-te în Ungaria!” sau „Nici nu îmi rece prin cap să renunţ la libertate” erau alte câteva mesaje purtate de manifestanţii care făceau aluzie, de asemenea, la remarcile antigermane ale conservatorilor polonezi, purtând pancarte pe care scria „Eu iubesc UE, inclusiv Germania”.
Manifestaţii de susţinere s-au desfăşurat la Amsterdam, Berlin, Bruxelles, Londra, Melbourne, Paris, Stockholm şi Viena.
„Îmi amintesc de epoca comunistă şi nu vreau ca ea să se repete, iar acum tocmai aşa pare”, a declarat un cercetător polonez pensionat, care participa la manifestaţie.
Manifestaţiile sunt o reacţie la o serie de legi şi demersuri ale conservatorilor, vizând tribunalul constituţional, media publice şi alte instituţii democratice care au suscitat îngrijorare atât în Polonia, cât şi în cadrul Uniunii Europene, scrie lemonde.fr.
Comisia Europeană, preocupată de măsurile privind tribunalul şi media publice, a declanşat o procedură de verificare a situaţiei din Polonia, iar Parlamentul European a dedicat o dezbatere la Strasbourg situaţiei din Polonia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră