Polonia: fermierii blochează drumurile protestând împotriva importurilor ucrainene și a regulilor UE

20 Mar 2024
Polonia: fermierii blochează drumurile protestând împotriva importurilor ucrainene și a regulilor UE

Fermierii polonezi au instituit din nou blocaje în toată țara miercuri, opunându-se importurilor de produse agricole din țări terțe și împotriva măsurilor de mediu din Uniunea Europeană, scrie Le Monde

Din februarie, fermierii blochează punctele de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva concurenței pe care ei consideră neloială cu sosirea mărfurilor din Ucraina, țară sfâșiată de război.

Săptămâna aceasta și-au extins protestele la granița cu Germania. „Peste 580 de demonstrații sunt planificate astăzi în toată Polonia, la care se așteaptă să participe aproape 70.000 de oameni ”, potrivit unui comunicat al poliției.

Nu vom renunța până când cerințele noastre nu vor fi îndeplinite pe deplin ”, au asigurat organizatorii într-un comunicat de presă.

Ucraina și-a văzut sectorul agricol și principalele rute de export prin Marea Neagră paralizate de invazia rusă din 2022. Pentru a ajuta Kievul din punct de vedere economic, Bruxelles-ul a eliminat taxele vamale la mărfurile în 2022 ucrainenii care tranzitau prin UE. În cursul nopții de marți spre miercuri, țările UE și Parlamentul European au convenit să plafoneze anumite importuri agricole ucrainene scutite de taxe vamale – ouă, carne de pasăre, zahăr, dar și ovăz, porumb și miere –, răspunzând unui motiv de furie din sector. Cu toate acestea, plafonarea n-a inclus grâul și orzul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră