Polonia: „Evaluăm dacă să doborâm rachetele care zboară foarte aproape de granița NATO”

26 Mar 2024
Polonia: „Evaluăm dacă să doborâm rachetele care zboară foarte aproape de granița NATO”

Viceministrul polonez de Externe Andrzej Szejna „a recunoscut într-un interviu pentru Radio Rmf24 , că se ia în considerare posibilitatea doborîrii rachetelor care zboară spre teritoriul NATO”. 

Adjunctul șefului diplomației poloneze, vorbind despre Rusia, a subliniat că „avem de-a face cu un stat terorist, organizat, bine echipat cu arme și tehnologii moderne”. 

A fost mai degrabă un act intenționat, Federația Rusă nu a vrut să provoace nimic știau că dacă racheta se deplasa mai departe în Polonia, va fi doborâtă. Ar fi un contraatac. Era planificat să se verifice puterea apărării și vigilența forțelor armate poloneze  - a spus ministrul

Szejna a recunoscut că se ia în considerare problema doborării rachetelor care zboară spre teritoriul Alianței Nord-Atlantice. 

În cadrul NATO sunt analizate diferite concepte, inclusiv: ca astfel de rachete să fie doborâte atunci când sunt foarte aproape de granița NATO - dar acest lucru ar trebui să se întâmple cu acordul părții ucrainene și ținând cont de consecințele internaționale - atunci rachetele NATO ar lovi rachetele rusești în afara teritoriului Aliantei- a  spus viceministrul

Nu se poate ca agresorul să ne impună de fiecare dată anumite reguli. El trebuie să se obişnuiască cu faptul că partea NATO, partea ţărilor democratice, UE va începe să dea un anumit ton atunci când vine vorba de soluţionarea conflictului din Ucraina, a  subliniat Szejna.

Luăm foarte în serios amenințările lui Putin. A arătat că este capabil de orice. Ceea ce a realizat până acum, în afară de sute de mii de răniți și morți de ambele părți, este că Suedia și Finlanda au aderat la NATO. Avem un alt summit NATO în iulie. Avem consolidarea țărilor UE, reactivarea Triunghiului Weimar  – a enumerat el.

Reporterul l-a întrebat pe șef adjunct al Ministerului Afacerilor Externe despre evaluarea sa asupra atacurilor ucrainene asupra rafinăriilor rusești. Potrivit lui Szejna, un astfel de răspuns din partea Ucrainei este permis și adecvat, dar nu se aplică populației civile.

Andrzej Szejna  a adăugat că ambasadorul Rusiei a încălcat Convenția de la Viena pentru ca nu s-a prezentat la Ministerul Polonez de Externe atunci când a fost convocat. „Nu a fost o invitație, ci un apel adresat ambasadorului Andreev de a oferi explicații, în conformitate cu Convenția de la Viena. Faptul ca o rachetă de croazieră trasă de un avion al Federației Ruse a intrat în spatiul aerian polonez este, de asemenea, un act de terorism. De aceea a fost chemat ambasadorul", a subliniat viceministrul

Alte stiri din Externe

Ultima oră