Politico: Ucraina se îndreaptă spre înfrângere

17 Apr 2024
Politico: Ucraina se îndreaptă spre înfrângere

Eșecul Occidentului de a trimite arme la Kiev îl ajută pe Putin să-și câștige războiul, scrie Politico.

Întrebați doar un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va fi alături de Kiev „atâta timp cât este nevoie”. Acel angajament sună gol când au trecut patru săptămâni de când unitatea ta de artilerie a avut ultima dată obuze de tras, așa cum s-a plâns un soldat din linia frontului. 

Nu doar că forțele Ucrainei rămân fără muniție. Întârzierile occidentale privind trimiterea ajutoarelor înseamnă că țara este periculos de lipsită de ceva și mai greu de furnizat decât obuzele: spiritul de luptă necesar pentru a câștiga. 

Moralul trupelor este sumbru, afectat de bombardamentele necruțătoare, de lipsa de arme avansate și de pierderi pe câmpul de luptă. În orașe aflate la sute de mile depărtare de front, mulțimile de tineri care s-au aliniat pentru a se alătura armatei în primele luni ale războiului au dispărut. În zilele noastre, potențialii recruți eligibili ocolesc mobilizarea și își petrec după-amiezele în cluburi de noapte. Mulți au părăsit țara cu totul. 

După cum am descoperit în timp ce raportam din Ucraina în ultima lună, imaginea care a reieșit din zeci de interviuri cu lideri politici, ofițeri militari și cetățeni obișnuiți a fost una a unei țări care alunecă spre dezastru.

Chiar dacă președintele Volodimir Zelensky spune că Ucraina încearcă să găsească o modalitate de a nu se retrage, ofițerii militari acceptă în mod privat că mai multe pierderi sunt inevitabile în această vară. Singura întrebare este cât de rele vor fi. Vladimir Putin nu a fost niciodată mai aproape de obiectivul său. 

„Știm că oamenii discuta se și auzim asta de la guvernatorii regionali și de la oamenii înșiși”, a declarat Andriy Yermak, puternicul șef de cabinet al lui Zelensky, pentru POLITICO. Yermak și șeful său călătoresc împreună în „unele dintre cele mai periculoase locuri” pentru a aduna cetățenii și soldații pentru luptă, a spus el. „Le spunem oamenilor: „Numele tău va fi în cărțile de istorie”.

Dacă valul nu se va întoarce curând în acest al treilea an de invazie a Rusiei, națiunea Ucrainei, așa cum există în prezent, va fi istorie. 

Pentru un război de o asemenea importanță definitorie de epocă, amploarea acțiunilor liderilor occidentali pentru a ajuta Kievul să respingă invadatorii Rusiei a fost cu mult sub retorica lor vertiginoasă. Această dezamăgire i-a lăsat obosiți și iritabili pe ucrainenii de toate gradele – de la soldații care săpau tranșee până la miniștrii care conduc țara. 

Când POLITICO l-a întrebat pe ministrul de externe Dmytro Kuleba dacă simte că Occidentul a părăsit Ucraina și ca ea lupta cu o mână legată la spate, verdictul său a fost clar: „Da, da”,  a spus el , într-un interviu în biroul său, la o oră după un alt atac rusesc cu rachete la mijlocul dimineții. 

Zelensky a expus miza și mai clar,  declarând că Ucraina „va pierde războiul” dacă Congresul SUA nu furnizează ajutor.

Se pare din ce în ce mai mult că pariul lui Putin că poate înlătura rezistența ucraineană și sprijinul occidental ar putea da roade. 

Fără o schimbare majoră în furnizarea de arme occidentale avansate și numerar, Ucraina nu va putea elibera teritoriile pe care forțele lui Putin le dețin acum. Asta îl va lăsa pe Putin liber să roadă țara rănită în lunile sau anii următori. Chiar dacă Rusia nu poate cuceri Ucraina, o victorie parțială va lăsa speranțele Kievului de a adera la UE și NATO blocate în suspans. 

Consecințele unui astfel de rezultat vor fi serioase pentru lume. Putin va revendica victoria acasă și, încurajat de dezvăluirea slăbiciunilor occidentale, își poate revigora ambițiile imperiale mai largi în străinătate. Lituania, Letonia și Estonia se tem în mod special că sunt următoarele pe lista sa de succese. China, deja un partener din ce în ce mai de încredere pentru Moscova, va vedea puține motive pentru a-și schimba poziția. 

Marea țintă a lui Putin este al doilea oraș ca mărime al Ucrainei

În acest moment, cea mai urgentă nevoie a Ucrainei este de obuze de artilerie - milioane dintre ele. Mai mult, Ucraina spune că are nevoie de  cel puțin două duzini de sisteme de apărare antiaeriană Patriot  pentru a proteja trupele de pe linia frontului și pentru a apăra Harkov, cel mai mare oraș al țării după Kiev, care a fost supus atacurilor feroce cu rachete și artilerie de săptămâni. 

Crește temerile că Rusia ar putea viza în curând cel de-al doilea oraș al Ucrainei pentru o ofensivă terestră. 

„Este simbolic pentru că se spune că Harkov a fost prima capitală a Ucrainei. Este o țintă mare”, a spus Zelensky într-un interviu săptămâna trecută. 

Armata Ucrainei este pregătită pentru mai multe pierderi în următoarele luni. Oleksandr Syrskyi, comandantul șef al forțelor armate, a avertizat că situația de pe frontul de est al Ucrainei s-a „deteriorat semnificativ în ultimele zile”. După cum a spus însuși Zelensky în altă parte,  „Încercăm să găsim o cale de a nu ne retrage”. 

Temerile legate de fragilitatea primelor linii sunt agravate doar de un baraj fără precedent de atacuri rusești menite să distrugă rețelele electrice ale Ucrainei. 

În ultimele întâlniri cu POLITICO, liderii politici ai țării au recunoscut că spiritele publice scad și, deși toți au încercat să rămână optimiști, frustrarea față de Occident a apărut în fiecare conversație. 

„Dă-ne nenorociții de Patriot”, a strigat Kuleba, diplomatul șef al Ucrainei. La un interviu la ministerul de externe, nu și-a putut ascunde exasperarea față de întârzierile și condițiile care vin atașate de armamentul occidental - cum ar fi să nu lovească instalațiile petroliere rusești.

Kuleba, desigur, și-a exprimat recunoștința necondiționată pentru tot sprijinul primit de la aliații occidentali în ultimii doi ani. Dar el a avertizat că Ucraina este prinsă într-un cerc vicios: armele de care are nevoie sunt reținute sau amânate; apoi aliații occidentali se plâng că Kievul este în retragere, ceea ce face mai puțin probabil să trimită mai mult ajutor în viitor. (De la întâlnirea lui POLITICO cu Kuleba,  Germania a fost de acord să furnizeze Patriots dar încă rămâne întrebarea dacă se vor dovedi suficiente.) 

Starea de spirit în rândurile seniori ale armatei este chiar mai întunecată decât a lui Kuleba. 

Mai mulți ofițeri superiori au discutat cu POLITICO doar înțelegând că nu vor fi numiți, astfel încât să poată vorbi liber. Ei au pictat o prognoză sumbră a liniilor de front care ar putea să se prăbușească în această vară, când Rusia, cu o greutate mai mare a numărului și pregătită să accepte victime uriașe, își lansează ofensiva așteptată. Poate și mai rău, ei și-au exprimat temerile private că propria hotărâre a Ucrainei ar putea fi slăbită, cu moralul în forțele armate subminat de o lipsă disperată de provizii.

Comandanții ucraineni strigă pentru mai mulți soldați de luptă – o estimare a fostului comandant superior, Valeri Zalujny a sugerat că ar avea nevoie de 500.000 de militari în plus. 

Dar Zelensky și parlamentul ucrainean ezită să comande o nouă convocare masivă. Într-un interviu acordat POLITICO, Yermak, puternicul șef al biroului președintelui Ucrainei,  a oferit un motiv important – și poate surprinzător străinilor– pentru a nu lansa o mobilizare în masă : o astfel de convocare nu ar avea sprijinul oamenilor. Zelensky este încă „președintele poporului”, a spus el. „Pentru el, asta este foarte important și este foarte important ca oamenii să facă ceva, nu doar pentru că li s-a ordonat să facă asta.”

Și acolo este dificultatea. Occidentul nu a reușit să vină cu ceea ce este necesar și, la rândul său, subminează voința Ucrainei de a face ceea ce trebuie. 

Țara se confruntă cu o criză existențială - Putin vrea literalmente să o elimine de pe hartă - și totuși se pare că nu există suficient sprijin public pentru un nou proiect. 

Tinerii ucraineni se feresc de proiectul militar

Desigur, Ucraina nu este diferită de țările europene vecine, unde recentele sondaje de opinie sugerează că un număr mare ar refuza să fie recrutați chiar dacă națiunile lor ar fi atacate. Dar Ucraina este țara în război. O luptă existențială ca aceasta nu poate fi câștigată fără mobilizarea întregii națiuni. 

Și totuși, pe măsură ce conflictul continuă, ucrainenii care locuiesc la Kiev și în centrul și vestul țării — departe de liniile frontului — par, în anumite privințe, să fie gata să suporte războiul care se desfășoară în est, atâta timp cât pot ajunge înapoi la viața lor normală. 

Prin urmare, există  o evitare a mobilizării : tinerii recruți eligibili găsesc alte lucruri de făcut cu timpul lor, distrându-se în baruri hipster și cluburi techno până după-amiază târziu . 

Vitali Klitschko, fostul campion de box la categoria grea care este acum primarul Kievului, a spus că înțelege de ce oamenii vor să revină la normal, argumentând că este sănătos. El a declarat pentru POLITICO că dorința de a relua activitățile zilnice a fost o expresie a sfidării în fața încercărilor lui Putin de a uza oamenii. 

Probabil este așa. Dar confruntat cu un inamic necruțător, care își aduce avantajul împotriva unei armate de apărători prost echipate, o astfel de atitudine de refuz pare un risc ridicat. 

După cum a constatat comandantul șef al Ucrainei Zalujni, avertismentele raționale că lucrurile ar putea să nu fie bine pot pune probleme comentatorilor și analiștilor. Dar nici suspendarea gândirii critice nu va ajuta la câștigarea acestui război. 

Occidentul a pus prea multă încredere în sancțiuni, crezând că vor duce Rusia la fund. Au existat, de asemenea, iluzii despre rușii care îl critica pe Putin din cauza cifrelor victimelor sau speră că acesta ar putea fi înlăturat într-o lovitură de stat de la Kremlin. În schimb, economia Rusiei a rămas rezistentă, iar Putin și-a întărit controlul asupra puterii. 

Este adevărat că, înainte de a lansa invazia din 2022, liderul rus s-ar putea să fi fost indus în eroare de șefii săi de informații, să creadă că un război scurt ar oferi o victorie rapidă. 

Dar Putin își permite să aștepte. Luna trecută și-a acordat încă un mandat de șase ani ca președinte. El se poate mulțumi cu un impas: menținerea Ucrainei blocată între victorie și înfrângere, exclusă atât din NATO, cât și din UE, ar echivala totuși cu o victorie.

Și ce ar aduce un conflict în impas rezistenței ucrainene? 

Explozia timpurie de fervoare patriotică care a văzut centrele de recrutare acoperite de voluntari s-a evaporat. Se estimează că 650.000 de bărbați în vârstă de luptă au fugit din țara lor, majoritatea trecând clandestin peste graniță. 

În urmă cu doi ani, trenurile care plecau din Ucraina transportau aproape exclusiv femei, copii și bătrâni pentru a căuta refugiu. Săptămâna aceasta, aproximativ o treime dintre pasagerii dintr-un tren care îl transporta pe corespondentul Politico în afara țării erau bărbați în vârstă de luptă. Cumva reușiseră să obțină acte de renunțare pentru a pleca. 

În biroul prezidențial al lui Zelensky din strada Bankova, oficialii săi insistă că sunt încă pozitivi. Dar acel ajutor occidental, în special pachetul de sprijin de 60 de miliarde de dolari al președintelui Joe Biden, amânat îndelung, nu poate aștepta mult. 

Ce ar face Putin dacă Ucraina nu primește ajutorul occidental de care are nevoie pentru a câștiga? „Ar distruge complet totul. Totul”, a spus Zelensky presei. Orașele ucrainene vor fi reduse la moloz; sute de mii vor muri, a spus el.

„Oamenii nu vor fugi, cei mai mulți dintre ei, așa că va ucide o mulțime de oameni. Deci, cum va arăta? Mult sânge.”

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră