Polemică în Luxemburg din cauza cerşetorilor din „îndepărtata Românie”, „dezgustători şi obraznici”

09 Aug 2015
Polemică în Luxemburg din cauza cerşetorilor din „îndepărtata Românie”, „dezgustători şi obraznici”
 Un celebru avocat luxemburghez se află la originea unei polemici care s-a iscat zilele acestea în Luxemburg. Tema polemicii este cerşetoria, iar modul în care ea a ajung în atenţia presei este unul cât se poate de direct: avocatul Gaston Vogel a dat publicităţii o scrisoare deschisă adresată primarului. În această scrisoare, el afirmă că „oraşul a devenit respingător, iar în rândul populaţiei mocneşte revolta. Aerul a devenit irespirabil din cauza DUHORII pe care o degajă cortegiile zilnice de cerşetori DEZGUSTĂTORI, OBRAZNICI, care, graţie largheţii inteligentelor ACORDURI SCHENGEN vin, fără niciun control, din ÎNDEPĂRTATA Românie”, scrie 5minutes.rtl.lu.

„Aceşti incalificabili cuceresc puncte strategice din Grand-rue. Enervează trecătorii, profitând de orice moment de neatenţie pentru a-i jefui. Nimeni nu se ocupă de gunoaiele astea”, mai spune avocatul în scrisoarea sa.

„Vin cu câini mari sau mici, cutii de bere şi alte gunoaie sunt lăsate pe caldarâm, aruncate peste tot. Băncile, pe care le-aţi pus la dispoziţia trecătorilor, sunt ocupate de aceşti indivizi siniştri, care le lasă într-o stare deplorabilă, care anulează orice chef de a mai sta pe ele”, continuă Vogel.

El îl întreabă pe primar de ce tolerează o astfel de situaţie şi îl avertizează că locuitorii oraşului s-au săturat, mai ales că suntem în plin sezon turistic, iar străinii care se plimbă prin acest oraş „dezgustător, pleacă scârbiţi, cu nimic altceva decât sentiment de furie şi dezgust, de aceea nu e de mirare că nu mai au niciun chef să revină”.

Primăria a răspuns scrisorii deschise, primarul, doamna Lydie Polfer, dând asigurării că „siguranţa cetăţenilor, precum şi liniştea şi curăţenia oraşului este prioritatea absolută a municipalităţii”. Primarul afirmă că şi el consideră că este importantă lupta contra cerşetoriei organizate prezente pe teritoriul Oraşului Luxemburg.

„Acest fenoment a fost discutat, de altfel, de mai multe ori în cadrul instanţelor locale. Potrivit legislaţiei în vigoare, Oraşul Luxemburg nu dispune de mijloace de acţiune faţă de cerşetoria organizată, poliţia Marelui Ducat nefiind în subordinea sa, iar tribunalele necondamnând decât rareori autorii, din lipsă de probe. Cerşetoria simplă nu este interzisă în Luxemburg”, se mai afirmă în răspunsul municipalităţii, citată de wort.lu.

Ambasada României în Luxemburg s-a autosesizat şi a atras atenţia că discursul promovat de avocat poate instiga la ură. „Generalizarea de această manieră nu face decât să prezinte România drept statul de provenienţă al tuturor persoanelor care cerşesc, descrise de altfel într-un mod discriminator şi înjositor. Limbajul şi formulările din această scrisoare nu sunt doar calomnioase, dar riscă să provoace un curent de intoleranţă şi chiar manifestări xenofobe la adresa cetăţenilor români”, se precizează într-un mesaj al misiunii diplomatice conduse de Roxana Iftimie publicat de 5minutes.rtl.lu. Ambasada a insistat asupra faptului că libertatea de circulaţie este un drept fundamental al cetăţenilor europeni.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră