Podul din Crimea: oganizatorul atacului terorist este șeful serviciilor de informații militare al Ucrainei Kirill Budanov, spune Rusia

12 Oct 2022
Podul din Crimea: oganizatorul atacului terorist este șeful serviciilor de informații militare al Ucrainei Kirill Budanov, spune Rusia

Serviciile secrete ruse au anunțat ca organizatorul atacului terorist de pe podul din Crimeea a fost Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei și că au arestat opt participanti: cinci cetățeni ai Federației Ruse trei din Ucraina și Armenia scrie Le Parisien.

Ancheta continuă la patru zile după incendiul de pe podul care leagă Crimeea de teritoriul Rusiei . Serviciul secret rus (FSB) a anunțat miercuri dimineață arestarea a opt persoane suspectate de implicare în explozia care a ucis cel puțin trei persoane.

Cinci cetățeni ruși și trei cetățeni ucraineni și armeni, care ar fi participat la pregătirea crimei, au fost arestați. Toți organizatorii și complicii săi, inclusiv cetățenii străini, vor fi urmăriți penal în conformitate cu legea rusă, a dat asigurări FSB.

„S-a stabilit că organizatorul atacului terorist de pe podul din Crimeea a fost Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, șeful acesteia Kirill Budanov, angajații și agenții trimiși din portul maritim „Odessa”, precizează FSB care vorbește despre un „atac terorist”.

O călătorie prin cel puțin patru țări

Potrivit informațiilor furnizate de FSB agenției RIA Novosti, „bomba a fost camuflata în rulouri cu folie de polietilenă de construcție pe 22 de paleți cu o greutate totală de 22,77 tone și expediată din portul Odesa către Ruse (Bulgaria) la începutul lunii august".

Dispozitivul exploziv ar fi fost apoi transportat în Armenia, apoi în Georgia, înainte de a trece granița cu Rusia, și ar fi fost încărcat la bordul camionului unui cetățean rus, pentru a se îndrepta spre pod.

Au fost comunicate și fotografii cu doi suspecți, Serghei Andreïtcenko, născut în 1988 și Mihail Tsyourkalo, născut în 1975. „La transportul mărfii au participat cetățeni ucraineni, georgieni și un cetățean armean”, susțin serviciile secrete, citate de Agentia RIA Novosti.

„Urmărirea mișcării încărcăturii a fost efectuată de un angajat al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, care s-a prezentat ca Ivan Ivanovici. Pentru a-și coordona urmărirea, a folosit un număr virtual anonim achiziționat de pe internet”, a detaliat FSB.

Serviciile secrete ucrainene au reacționat la aceste acuzații, pe care le-au calificat drept „prostii”, subliniind că nu va face niciun comentariu.

Alte stiri din Externe

Ultima oră