Ploi diluviene în Grecia: Insula Symi, devastată. Stare de urgenţă, declarată în mai multe regiuni

16 Noi 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Ploi diluviene în Grecia: Insula Symi, devastată. Stare de urgenţă, declarată în mai multe regiuni Galerie foto (4)

Un torent de noroi - ”ca un tsunami” - a devastat miercuri două localităţi de la periferia Atenei, în urma unor ploitorenţiale, omorând cel puţin 14 persoane, zece bărbaţi şi cinci femei, potrivit Greek Reporter. Joi a fost decretată zi de doliu naţional.

Unele persoane au fost blocate în locuinţe, ca doi octogenari care stăteau la subsol, altele au fost luate de apă pe când se aflau afară sau în vehicule.Coborând pante abrupte, în urma ploilor violente din noaptea de marţi spre miercuri, torente de noroi s-au abătut, miercuri dimineaţa, asupra localităţilor Nea Peramos şi Mandra, situate la aproximativ 50 de kilometri de Atena, luând la vale tot ce-au întâlnit în drum.

Corpurile a doi bărbaţi au fost târâte până la mare, de unde au fost recuperate de poliţia portuară.

"E un dezastru biblic", a declarat primarul localităţii Mandra, Yianna Krikouki, pentru postul de televiziune ERT, adăugând că "totul este distrus". 

”A venit ca un tsunami”, a declarat pentru AFP comerciantul Evangelos Kolovetzos, citat de news.ro.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau doresc să călătorească în Republica Elenă că pe insula Symi a fost declarată stare de urgență, ca urmare a inundațiilor și a fenomenelor meteorologice care au avut loc în data de 13 noiembrie 2017. Infrastuctura insulei a fost grav afectată, imobilele au fost inundate, iar insula a rămas fără electricitate. 

De asemenea, starea de urgență a fost declarată în data de 15 noiembeie 2017 şi în localitățile Mandra, Magoula și Nea Peramos din regiunea Attica, din cauza ploilor torențiale care au provocat inundații.

Prognozele meteo indică, până la sfârșitul săptămânii, risc de averse, furtuni și, pe alocuri, grindină, ca urmare a fenomenului meteo “Euridice” care afectează zona.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106728879 și +302106728875, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al Ambasadei României în Grecia: +306978996222.

CREDIT FOTO: Greek Reporter

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră