Piloții explică. Ce se întâmplă cu un avion în momentul în care ambele motoare se opresc, la 11.000 de metri altitudine? (VIDEO)

28 Mai 2015
Piloții explică. Ce se întâmplă cu un avion în momentul în care ambele motoare se opresc, la 11.000 de metri altitudine? (VIDEO)
Zilele trecute, un avion Airbus A330-300, al companiei Singapore Airlines, cu 194 de persoane la bord, care călătorea de la  Singapore spre Shanghai, a căzut 4.000 de metri în gol, după ce ambele sale motoare s-au oprit.
 
Potrivit Flightradar24, problemele au început în momentul în care zborul SQ836 a ajuns la 11.000 de metri altitudine. 
 
"Aceste motoare sunt concepute să se oprească atunci când defecțiunile sunt grave. Vestea bună este că repornesc singure", a declarat pentru Business Insider Karlene Petitt, pilot pe Airbus A330.
 
Deși nu i s-a întâmplat până acum ca ambele motoare ale avionului să se oprească în timpul zborului, Petitt crede că vremea rea a făcut ca zborul SQ836 să experimenteze oprirea ambelor motoare.
 
"Indiferent de ce se întâmplă, piloții urmează procedurile pentru a restabili controlul aparatului. Mă bucur că totul s-a sfârșit bine și că avionul a aterizat cu bine", a mai spus Karlene Petitt.
 
Pilotul Patrick Smith precizează că astfel de cazuri, în care ambele motoare se opresc, sunt foarte rare.
 
"Motoarele pot ceda, la mare altitudine, din cauza cristalelor de gheață. Desigur, sunt motoare care au sisteme anti-îngheț sofisticate", a declarat Smith.
 
Motoarele avionului companiei Singapore Airlines s-au oprit în timpul unei furtuni, deasupra Mării Chinei de Sud.
 
Airbus-ul A330-300, a cărui destinație era Shanghai, a fost surprins de vremea rea la aproape patru ore de la decolare. Un purtător de cuvânt al companiei a precizat că ambele motoare s-au oprit din cauza unei pene de curent, cauzând o coborâre rapidă de la 11.800 de metri, timp de 30 de minute.
 
Piloții au reușit să preia controlul avionului la altitudinea de 8.000 de metri. 
 
Zborul SQ836 a urcat apoi până la 9.500 de metri, după care a aterizat în siguranță la Shanghai.

Alte stiri din Externe

Ultima oră