Şampanie şi steaguri la Miami după moartea lui Fidel Castro: „Diavolul are acum de cine să se teamă. Cuba Libre!“

26 Noi 2016 | scris de Mara Răducanu
Şampanie şi steaguri la Miami după moartea lui Fidel Castro: „Diavolul are acum de cine să se teamă. Cuba Libre!“

 

"E trist că ne bucurăm de moarte cuiva, dar de fapt acest om nu ar fi trebuit să se nască", a declarat Pablo Arencibia, un profesor în vârstă de 67 de ani care se află de două decenii în exil în SUA, potrivit agerpres.ro.  „Diavolul are acum de cine să se teamă, Fidel merge să i se alăture și va încerca să-i ia locul de muncă", se amuză profesorul în vacarmul manifestațiilor de bucurie pe străzile din Miami.

Explozia de bucurie după anunțul decesului lui Castro spune multe despre resentimentele pe care comunitatea cubaneză din exil le are față de regimul care a condus Cuba cu o mână de fier cu prețul violării libertăților și drepturilor omului. La Miami, unde se află cea mai mare comunitate de cubanezi-americani, anunțul morții sale s-a răspândit foarte repede.

CITIŢI ŞI: A murit FIDEL CASTRO! Liderul cubanez avea 90 de ani

Liderul istoric al Cubei avea 90 de ani. Actualul preşedinte al Cubei, Raul Castro, a fost cel care a făcut anunţul, informează presa oficială din Cuba, citată de CNN Español. Fidel Castro a fost liderul Revoluţiei Cubaneze, a deţinut funcţia de premier al Cubei în perioada 1959-1976 şi de preşedinte, între 1976 şi 2008.

"Comandantul Revoluţiei cubaneze a decedat vineri la ora 22.29" (sâmbătă, 5.29, ora României), a anunţat Raul Castro într-un discurs transmis în direct la televiziunea publică din Cuba.Deşi retras din viaţa publică, Fidel Castro a rămas o sursă de inspiraţie pentru nucleul dur al Administraţiei socialiste de la Havana, condusă de fratele său, Raul Castro. Politician revoluţionar marxist-leninist, Fidel Castro a condus Cuba ca prim-ministru în perioada 1959-1976, iar apoi ca preşedinte, din 1976 până în 2008. În 2008, i-a predat puterea fratelui său, Raul Castro.

CITIŢI ŞI: FIDEL CASTRO, unul dintre cei mai „vânaţi“ oameni din istorie: peste 600 de încercări de a-l ucide

"Nu m-am născut politician. Dar, încă din tinereţe, am observat lucruri care mi-au rămas în minte, care m-au ajutat să înţeleg realităţile din jurul meu", scria Fidel Castro la un moment dat, notează BBC. În luna aprilie, într-o rară apariţie publică, Fidel Castro declara: "În curând voi împlini 90 de ani. Nu mi-ar fi trecut niciodată prin minte această idee. Nu am făcut niciun efort pentru asta, este ironia sorţii. În curând, voi fi ca toţi ceilalţi".

Autorităţile cubaneze susţin că Fidel Castro a reuşit să supravieţuiască la 600 de tentative de asasinare, dar cifra este imposibil de confirmat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră