Pește pe scaunul șoferului: oamenii de știință israelieni învață peștii aurii să conducă vehiculul

16 Ian 2022 | scris de A.A.
Pește pe scaunul șoferului: oamenii de știință israelieni învață peștii aurii să conducă vehiculul
Cercetătorii israelieni au învățat peștii aurii să conducă, potrivit unui studiu care oferă noi perspective asupra capacității animalelor de a naviga – chiar și atunci când sunt literalmente pești în afara apei.
Pentru studiul publicat în jurnalul evaluat de colegi Behavioral Brain Research, peștii aurii au fost antrenați să folosească o platformă cu roți, numită Vehicul Operat de Pește. VOP ar putea fi condus și să-și schimbe cursul ca reacție la mișcările peștilor în interiorul unui rezervor de apă montat pe platformă.
Sarcina lor era să „conducă” vehiculul robot către o țintă care putea fi observată prin pereții acvariului de pești. Vehiculul a fost echipat cu lidar, prescurtare pentru detectarea luminii și măsurarea distanței, o tehnologie de teledetecție care folosește lasere pentru a colecta date despre locația la sol și locația peștilor în rezervor.
Cercetătorii de la Universitatea Ben-Gurion au descoperit că peștii au reușit să miște VOP în medii necunoscute în timp ce ating ținta „indiferent de punctul lor de plecare, toate în același timp evitând anumite puncte și corectând inexactitățile locației”.
Peștii aurii din rezervor au fost plasați într-o arenă de testare și au fost însărcinați să conducă către o țintă. După ce au atins cu succes ținta, au primit o recompensă din granule alimentare. Oamenii de știință au spus că, după câteva zile de antrenament, peștii au reușit să treacă peste obstacole, cum ar fi pereții, eludând în același timp eforturile de a-i păcăli cu ținte false.

„Studiul sugerează că abilitatea de navigație este mai degrabă universală decât specifică mediului”, a spus Shachar Givon, unul dintre autorii studiului, într-o declarație. „Acest lucru arată că peștii aurii au capacitatea cognitivă de a învăța o sarcină complexă într-un mediu complet diferit de cel în care au evoluat.”

VOP israelian nu este prima mașină din lume condusă de pești. În 2014, un laborator de design din Țările de Jos a montat un rezervor cu pește pe un vehicul care a venit cu o cameră web. Camera a putut să urmărească peștii și să le transpună mișcările în direcții diferite. De asemenea, au fost întreprinse experimente de conducere folosind alte animale, inclusiv șobolani și câini. Navigația este o abilitate critică pentru supraviețuirea animalelor, iar cercetătorii israelieni spun că arătând că un pește are capacitatea cognitivă de a naviga în afara mediului său natural „indică universalitatea modului în care spațiul este reprezentat în medii”.

 

Sursă: The Washington Post

Alte stiri din Externe

Ultima oră