Cadou de majorat: Călătorești gratuit în toată Europa. S-a votat!

06 Oct 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Cadou de majorat: Călătorești gratuit în toată Europa. S-a votat!


Ideea devine tot mai populată în Parlamentul European, aşa că eurodeputaţii au dezbătut-o marţi, 4 octombrie, în plenul Parlamentului (PE), informează Biroul de Informare în România al Parlamentului European, în pagina sa de Facebook.

Iniţiativa este susținută de mai mulți europarlamentari, care consideră că legăturile dintre europeni se vor consolida datorită unei astfel de măsuri.

Totuși, oficiali din cadrul diviziilor executive din UE au respins în trecut o astfel de idee.

„Comisia susţine cu tărie ideea examinării acestei iniţiative”, a declarat Comisarul European pentru Transporturi, Violeta Bulc, în faţa eurodeputaţilor reuniţi în sesiune la 4 octombrie, la Strasbourg. „Ideea atrage atenţia asupra tinerilor şi facilitează mobilitatea cetăţenilor, cu o slabă emisie de gaze cu efect de seră”, a declarat aceasta, potrivit boursorama.fr.

„Comisia va face un studiu al costurilor şi al finanţărilor şi vom vedea dacă ideea poate fi extinsă la toţi”, a avertizat comisarul sloven, care intenţionează să discute cu operatorii feroviari vizaţi de această iniţiativă.

Ea a prezentat câteva variante ale proiectului, cum ar fi o loterie a biletelor câştigătoare sau o fază-pilot, restrânsă.

„Europa nu este doar despre politica tehnocrată. Este şi despre apropierea oamenilor, trebuie să îi facem pe tineri să se entuziasmeze pentru Europa”, a spus Manfred Weber. „Sunt totalmente convins că un bilet Interrail oferit la 18 ani poate deveni un proiect-far, care ne va apropia de o identitate europeană comună”, a insistat Weber.

Idee născută în 1972, pass-ul Interrail, care se adresa la început tinerilor, s-a extins progresiv şi către alte categorii de vârstă: actualmente este gratuit pentru cei sub 11 ani (care călătoresc cu părinţii), mai ieftin pentru cei sub 25 de ani şi pentru seniorii de peste 60 de ani. În prezent, 300.000 de persoane utilizează pass-ul Interrail anual, iar costul biletului variază între 20 şi 400 de euro, potrivit doamnei Bulc.

UPDATE

Parlamentul European a adoptat, într-o majoritate covârșitoare, propunerea conform căreia tinerii europeni, la împlinirea vârstei de 18 ani, să primească un permis Interrail gratuit.

În ceea ce privește statele care nu sunt membre ale rețelei Interrail, cum sunt Malta, Cipru, Estonia, Letonia și Lituania, vor fi avute în vedere alte mijloace de transport, precum autobuzul și feribotul.

Înregistrarea video a dezbaterii pe acest subiect din plenul PE:

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră